Kim Džong Un lansiranjem raketa želi pažnju Amerike: Da li Severna Koreja koristi već dobro poznati obrazac?

 
 
 ≫ 
  • 0

Severna Koreja namerno pojačava tenzije sa svojim susedima. Analitičari smatraju da je to građenje nečeg većeg, poput nuklearnog testa ili potpunog testiranja balističke rakete dugog dometa u Pacifiku. Ili oba navedena.

Bilo je to zbunjujuće i stresno jutro za ljude koji žive na severu Japana.

U 7.50 ujutru alarmi su se oglasili širom prefektura Mijagi i Jamagata, a redovni televizijski programi su prekinuti kako bi se ljudi obavestili da idu u skloništa. Japanska obalska straža saopštila je da je raketa ispaljena iz Severne Koreje ka Japanu. Severnokorejske rakete su ispaljivane ka Japanu i ranije - jedna je bila prošlog meseca, ali nikada ovako daleko na jug.

Međutim, raketa koja je ispaljena ovog jutra nikada nije stigla do japanskog vazdušnog prostora. Prema južnokorejskim vojnim izvorima, raketa je tokom "neuspešnog leta" završila u Japanskom moru, piše BBC.

To, ipak, nije dovoljno da građani Japana odahnu i vrate se svojoj jutarnjoj kafi.

Prvo, ispaljivanje balističke rakete ka "komšijama" bez upozorenja, ostavljajući ih da nagađaju gde će raketa pasti, nije normalno ponašanje. To je ekstremno provociranje, ali i opasno ponašanje i u potpunosti izvan normi "međunarodnog ponašanja". To je pretnja za avione i brodove.

Severna Koreja Foto: Tanjug/AP

Ako se projektili raspadnu, na one ispod mogu padati krhotine.

Drugo, ovo se dešava dan nakon što je rekordan broj raketa ispaljen iz Severne Koreje u mora kod obala Južne Koreje.

To se dešava i nekoliko dana pre ključnih američkih izbora u novembru, a severnokorejski lider Kim Džong Un se nada da će pokazivanje njegov vojnih mogućnosti usredrediti umove u američkoj prestonici.

Stoga, šta namerava Pjongjang?

Severna Koreja namerno pojačava tenzije sa svojim susedima. Analitičari smatraju da je to građenje nečeg većeg, poput nuklearnog testa ili potpunog testiranja balističke rakete dugog dometa u Pacifiku. Ili oba navedena.

Sva ova buka ima politički cilj. To je obrazac koji je Pjongjang koristio 2010. i ponovo 2017. godine. Prvo, podizanje tenzija na zastrašujući nivo, a zatim pozivanje na angažman i ustupke Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Država. Pjongjang sada skoro sigurno ponovo radi isto.

Kim ima drugi cilj. Sever je još daleko od usavršavanja svoje raketne tehnologije.

Nakon što je projektil lansiran u svemir, bojeva glava se odvaja i vraća se ka Zemlji u "vozilu za ponovni ulazak". Ovo mora biti u stanju da izdrži ogromnu toplotu i pritisak koji se stvaraju dok uranja kroz atmosferu.

Severna Koreja Foto: Tanjug/AP

U prethodnim testovima se čini da su vozila za ponovni ulazak Severne Koreje otkazala. Dakle, Pjongjang treba da nastavi sa testiranjem kako bi usavršio svoju tehnologiju.

Čini se da je test od četvrtka leteo na ono što se zove "uzvišena putanja", leteći visoko u svemir - oko 2.000 kilometara - a zatim strmo nazad. Moguće je da je to urađeno da bi se testirala raketa dugog dometa, a da ne preleti iznad Japana. Ako je današnji test zaista bio još jedan neuspeh, to samo pokazuje koliko daleko Pjongjang još mora da ide.

Krajnji cilj, međutim, nije samo pretnja Južnoj Koreji i Japanu. Severna Koreja to već može da uradi.

To je pretnja SAD-u interkontinentalnom balističkom raketom (ICBM) sposobnom za nuklearni napad. Današnji test će sigurno potresti one koji su čuli kako se sirene oglašavaju.

Ako je namera Severne Koreje da zaplaši Japan, to ima suprotan efekat. Testovi raketa Pjongjanga, zajedno sa nedavnim pretnjama Kine Tajvanu, imaju dubok uticaj na japansku politiku. Desničari Japana su decenijama pozivali da se ukine posleratni pacifistički ustav i da se zemlja ponovo naoruža.

Do sada je većina običnih Japanaca rekla ne.

Ali to se menja. Sledećeg meseca vlada će predložiti udvostručenje budžeta za odbranu u narednoj deceniji i nabavku dalekometnog oružja.

Izveštaji sugerišu da Japan pregovara o kupovini stotina krstarećih raketa Tomahavk od SAD. To bi značilo da bi po prvi put od Drugog svetskog rata Japan imao sposobnost da gađa ciljeve duboko unutar Kine i Severne Koreje.

Video: Nikada opušteniji Kim Džong Un u prvom pojaviljivanju u javnosti nakon misterioznog nestanka

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA