Netanijahu se vraća: Zašto bi njegova pobeda na izborima mogla biti "mračan dan" za Izrael?

 
 
  • 0

Glasovi se i dalje prebrojavaju, ali sve ukazuje na "Bibijevu" pobedu, otvarajući put izraelskom premijeru sa najdužim stažom da se vrati na vlast za svoj šesti mandat

Benjamin Netanijahu je spreman da oživi svoju političku karijeru i napravi zapanjujući povratak na mesto premijera Izraela.

Ne samo da izgleda kao da je Benjamin Netanjahu pobedio na izraelskim izborima, već bi ta pobeda mogla biti veoma odlučna.

Glasovi se i dalje prebrojavaju, a Netanijahu je dovoljno obazriv da ne proglasi pobedu još, niti je njegov glavni protivnik Jair Lapid, odlazeći premijer, priznao poraz.

Međutim, sve ukazuje na "Bibijevu" pobedu, otvarajući put izraelskom premijeru sa najdužim stažom da se vrati na vlast za svoj šesti mandat, piše Sky News.

Izlaznost je bila 71,3 odsto, najviša još od 2015. godine, a ankete predviđaju da bi Netanijahu mogao da osvoji 61-62 mesta od 120 koliko ih ima u Knesetu. Ako se sve nastavi ovim tokom, mogao bi i da poveća tu prednost.

Rezultati bi mogli da budu poznati najranije danas, u četvrtak, mada verovatnije u petak ujutru. Tada na red dolazi zadatak formiranja koalicije.

Dvojica ekstremno desnih političara, Bezalel Smotrič i Itamar Ben-Gvir, udružili su snage na izborima i stali na stranu Netanijahua.

Njihov verski cionistički blok je na putu da osvoji 14 mesta u Knesetu, što im daje moćnu platformu i snažno pravo na mesta visokih ministara u koaliciji.

Ben-Gvir, čija je sve veća popularnost postala ključna karakteristika kampanje, čovek je sa istorijom rasizma. Preko noći, pošto je njegov uspeh postao jasan, rekao je da će "ponovo potvrditi vlasništvo nad ovom državom".

Pre nekoliko nedelja, tokom protesta u istočnom jerusalimskom okrugu Šeik Jara, izvukao je pištolj, mahnuo njime prema palestinskim stanovnicima i čulo se kako viče: "Mi smo ovde vlasnici, zapamtite to, ja sam vaš stanodavac".

Poslednjih dana, nacionalistički političar je rekao da bi želeo da služi kao ministar unutrašnje bezbednosti, dajući mu značajan uticaj na živote Arapa koje je tako dosledno ismevao.

Ako je ta uloga cena njegove podrške, to bi se dramatično nadmetalo sa krajnjom desnicom i zabrinulo bi mnoge Izraelce, Palestince i strane lidere.

Uvodnik u liberalnom listu Haaretz opisao je to kao "mračan dan u istoriji Izraela".

Takva projektovana pobeda Netanijahua, mogla bi doneti izvesnu izbornu stabilnost nakon pet izbora za manje od četiri godine, ali Izrael se suočava sa izazovima na brojnim frontovima, posebno u ekonomiji i bezbednosti.

Inflacija je u julu dostigla 14-godišnji maksimum od 5,2 odsto - od tada je blago opao, ali Izraelci, kao i veći deo sveta, osećaju finansijski pritisak kao rezultat rata u Ukrajini i drugih globalnih ekonomskih faktora.

Situacija na Zapadnoj obali je napeta kao što je i bila u poslednje vreme - juče je jedan Izraelac teško ranjen, a Palestinac ubijen kada se automobilom zabio u kontrolni punkt.

Iran ostaje razlog za zabrinutost, kao i uvek, a Netanijahu, kao snažan kritičar prvobitnog nuklearnog sporazuma, bez sumnje će nastojati da blokira novi sporazum sa Teheranom.

Kakva je budućnost ako Netanijahu formira vladu?

Dok nestabilnost muči izraelski politički sistem decenijama, značajna Netanijahuova pobeda i homogena priroda onoga što će verovatno biti sledeća vlada mogli bi da osiguraju da ona služi blizu punog mandata, rekao je Johanan Plesner, predsednik Izraelskog instituta za demokratiju u razgovoru za CNN.

- Kada se konačni rezultati sagledaju, ako Netanijahuov blok ima više od 62 mesta, biće potrebno više od jednog ili dva nezadovoljna člana parlamenta da ga rasformiraju. To znači da samo u slučaju značajnog političkog neslaganja između koalicionih partnera možemo očekivati pad ove nove vlade. Stoga se čini da ovi izbori označavaju kraj trenutne krize koja je karakterisala Izrael u protekle četiri godine - smatra Plesner.

(Telegraf.rs)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA