Bolsonaro ili Da Silva? Zatvorena birališta u 2. krugu predsedničkih izbora u Brazilu

Bolsonaro je biračima obećao očuvanje konzervativnih hrišćanskih vrednosti, dok se Da Silva zalaže za povratak u prosperitetnija vremena

  • 0
Brazil izbori Žair Bolsonaro Luiz Inasio Lula da Silva Foto: Tanjug/AP

U Brazilu su večeras zatvorena biračka mesta u drugom krugu predsedničkih izbora u kojem su rivali bili aktuelni i nekadašnji predsednik, desničar Žair Bolsonaro i levičar Luis Injasio Lula da Silva.

Predsedavajući Višeg izbornog suda Brazila Aleksandar de Moraes izjavio je prethodno da biračka mesta neće biti zatvorena kasnije nego što je predviđeno, u 17 časova, zbog izveštaja da je policija zaustavljala autobuse sa glasačima jer to, prema njegovim rečima, nije usporilo glasanje, prenosi Tanjug.

Sud je umanjio značaj izveštaja da je Federalna saobraćajna policija izvršila nelegalne blokade autobusa koji su prevozili glasače širom siromašnog severoistoka gde je podrška Lula da Silvi najveća, prenosi Rojters.

Kritičari navode da je federalna policija otvoreno za Bolsonara i da su službenici pokušavali da ometaju glasanje u uporištu Lule. Aleksandar de Moraes, sudija Vrhovnog suda koji se nalazi na čelu Višeg izbornog suda rekao je ranije danas da niko nije sprečen da glasa, da su sve policijske operacije na putevima prestale i da će biti istražene.

- Jedino što se dogodilo biračima je da su kasnili - kazao je Moraes na konferenciji za novinare.

Bolsonaro je ranije kritikovao glasanje elektronskim putem, kako je glasalo oko 120 miliona birača, tvrdeći da bi taj način mogao da omogući prevaru.

Konačni rezultati mogli bi da budu poznati nekoliko sati nakon zatvaranja birališta, preneo je AP.

Većina anketa za ispitivanje javnog mnjenja pokazala je da je Da Silva u prednosti, mada su politički analitičari saglasni da je trka sve neizvesnija poslednjih nedelja.

Bolsonaro je obećao da će osigurati očuvanje konzervativnih hrišćanskih vrednosti, dok se Da Silva zalaže za povratak u prosperitetnija vremena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA