Rusi preneli posmrtne ostatke Potemkina iz Hersona, britanski obaveštajci tumače šta to znači

 
 
 ≫ 
  • 1

Potemkin je odigrao ključnu ulogu u pripajanju Krima Rusiji u 18 veku

Ruska vojska prenela je posmrtne ostatke slavnog ruskog princa Grigorija Potemkina iz grobnice u crkvi Sv. Katarine u Hersonu, na lokaciju istočno od Dnjepra, dublje u teritoriju pod svojom kontrolom.

Takođe su preneli i statuu vojnog lidera, rekao je ruski guverner Hersona Vladimir Saldo za TV Krim.

Potemkin je odigrao ključnu ulogu u pripajanju Krima koji je bio pod turskom vlašću 1783. godine. Putin se u velikoj meri oslanja na njegovo nasleđe kada pravdava aneksije Krima 2014. godine, navodi CNN.

Po

red toga, na tajnu i bezbedniju lokaciju preneti i spomenici mornaričkom komandantu Fedoru Ušakovu i komandantima Aleksandru Suvorovu i Vasiliju Margelovu, kao i relikvije iz crkve. Biće vraćeni kada situacija u gradu bude bezbedna, dodao je Salvo.

Ovaj događaj primetili su britanski obaveštajci navodeći da to verovatno znači da Moskva ubrzava povlaćenje iz grada Hersona koji je napustilo više od 70.000 ljudi.

- U ruskom nacionalnom identitetu Potemkin se povezuje sa ruskim osvajanjem ukrajinske teritorije u 18. veku i ukazuje na to kakav značajn Putin pridaje istorijskom opravdavanju invazije - navodi se u izveštaju britanskih obaveštajaca.

Simbolično uklanjanje Potemkina i egzodus civila verovatno nagoveštava rusku nameru da pojačaju povlačenje iz ove zone, dodaje se.

Video: Putin: Sledi jak odgovor na ukrajinsku terorističku akciju

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • moki

    30. oktobar 2022 | 09:08

    Sad lad su ocistili ide tackasto tepih bombardovanje..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA