Prizori u Evropi koje nismo navikli da viđamo u oktobru: Plaže pune, toplo i u Srbiji, to nije dobar znak?

Pored Francuske i Španije, miholjsko leto traje i u Srbiji, a prema najavi meteorologa, neobično toplo vreme trajaće i sledeće nedelje

  • 2
Francuska toplo vreme temperatura Foto: Tanjug/AP

Delovi Francuske i Španije beleže neobično toplo vreme za kraj oktobra, a kupači uživaju u temperaturama preko 20 stepeni na francuskoj rivijeri. Miholjsko leto nastavlja da traje i u Srbiji.

- Ova godina je izuzetna. Normalno do kraja oktobra postane hladnije, a do 1. novembra krene kišno vreme - rekla je za Reuters Rouz Mari Martini dok se sunčala na plaži u Nici.

Ona je dodala da nije još uvek pustila grejanje kod kuće.

Na francuskoj rivijeri u četvrtak ljudi su snimljeni kako se sunčaju u kupaćim kostimima, terase su bile pune, a voda dovoljno topla za plivanje.

Milioni ljudi, besni zbog porasta cene goriva u Evropi barem još uvek nisu morali da uključe grejanje.

Francuska toplo vreme temperatura Foto: Tanjug/AP

Međutim, ovo bi takođe moglo da bude znak promene vremenskih obrazaca nakon leta koje je bilo ekstremno vruće u Evropi, sa brojnim požarima i sušama širom kontinenta.

Toplotni talasi su postali učestvaliji i intenzivniji, i traju duže, a stručnjaci za to krive klimatske promene izazvane ljudskom rukom, prenosi BBC.

Svet je već topliji za oko 1,1 stepen Celzijusovih od početka industrijske ere, a temperature će verovatno nastaviti da rastu sve dok vlade širom sveta ne preduznu korake za smanjene zagrevanja.

U narednim danima Nicu očekuju dnevne temperature od oko 24 stepena, a slična prognoza daje se za Malagu na jugu Španije.

Francuska je zabeležila temperaturu od pet do šest stepeni iznad normale u proteklih 10 dana.

Francuska toplo vreme temperatura Foto: Tanjug/AP

Fransoaz Vime, naučnica za klimatske promene, rekla je da je "veoma verovatno" da se blago vreme može pripisati klimatskim promenama.

- Veoma je u skladu sa projekcijama, sa onim što možete očekivati u toplijoj klimi - rekla je ona francuskom javnom radiju.

Jedan francuski novinar primetio je zbunjenost među građanima Pariza oko toga koju odeću nositi napolju.

- Uticaj nenormalne vrućine krajem ovog oktobra? Upravo sam prošao pored nekoga u šortsu i jakni - tvitnuo je Luis San.

Španija beleži letnje temperature

I Španija je u četvrtak zabeležila neobično toplo vreme, a temperature u nekim mestima prešle su 30. podeok skale. Nacionalna meteorološka agencija AEMET predviđa da bi ovo mogao da bude najtopliji oktobar otkako postoje merenja.

U južnoj Španiji, Moron de la Frontera prešao je 34,5 stepeni, a gradovi kao što su Kordoba i Sevilja imale su više od 30 stepeni.

U tradicionalno hladnijoj i kišovitijoj Baskiji na severu, temperature su se takođe kretale oko 30 stepeni Celzijusa, a priobalni grad San Sebastijan imao je vrućinu koja je prikladnija letu.

Miholjsko leto ostaje na snazi i u Srbiji

Miholjsko leto traje i u Srbiji, a nakon hladnijih jutra, zabeležene su dnevne temperature iznad 20 stepeni.

Prema najavi meteorologa Marka Čubrila, sve do 4. novembra vreme u Srbiji ostaje stabilno, suvo i relativno toplo. Zatim je, kaže, sve izvesnija promena uz padavine i zahlađenje, a prema sredini novembra moguće je dalje zahlađenje.

Novi SAD JESEN VREMENSKA prognoza, lepo sunčan dan, štrand, šetalište odmor, prolaznici, šetači Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

- Do oko 3. novembra, uz dominaciju anticiklona biće suvo, stabilno i relativno toplo, ponegde uz pojavu magle i niskih oblaka. Vetar će biti slab, promenljivog pravca. Jutarnji minimumi kretaće se od tri do 12 stepeni, a dnevni maksimumi od 15 do 23, a lokalno i do oko 26 stepeni Celzijusa - najavljuje Čubrilo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    28. oktobar 2022 | 18:13

    Klimatske promene ne postoje sve je u najboljem reeu. Zašto su prestali da govore globalno zagrevanje i sad samo klimatske promene...prevara Sad kad udari zima 5 meseci šta će onda da pričaju.

  • BASA

    28. oktobar 2022 | 18:09

    Super , da ostanemo što duže u kratkim RUKAVIMA !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA