Kina ima tajne policijske baze širom Evrope?

 
 
  • 4

Holandska vlada pokrenula istragu o "tajnim" kineskim policijskim centrima

Holandska vlada pokrenula je istragu o navodima da Kina ima najmanje dva ilegalna policijska centra u Holandiji od 2018. godine i da ih koristi za vršenje pritiska na disidente.

Prethodno je holandski RTL preneo da je Kina otvorila više od 50 nezvaničnih "policijskih kancelarija" u Evropi kako bi uhvatila svoje disidente, a da o tome nije obavestila vlasti ni javnost.

Konkretno, ova medijska kuća otkrila je dokaze o postojanju "prekomorskih stanica" u Roterdamu i Amsterdamu za koje navodi da, uprkos tome što tvrde da nude diplomatske usluge, preduzimaju akcije protiv kritičara kineskog režima.

Ali, mediji RTL News i Follow the Money kažu i da su razgovarali sa kritičarima režima navodeći da takvi centri o čijem postojanju holandske vlasti nisu obaveštene, prate, kontaktiraju i prete disidentima.

Holandsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su dve stanice koje u toj zemlji navodno deluju, ilegalne.

- Istražujemo tačno šta rade a potom ćemo preduzeti akciju - navelo je ministarstvo, prenosi Guardian.

Najmanje 54 kineska policijska centra u 21 zemlji?

Do postojanja ovakvih stanica dovela je istraga španske nevladine organizacije Safeguard Defenders u septembru koja je otkrila navodno najmanje 54 kineska "prekomorska policijska servisna centra" u 21 zemlji na pet kontinenata.

Većina tih kancelarija, kako tvrde, nalazi se u Evropi od čega devet u Španiji, četiri u Italiji, dva u Londonu i jedan u Glazgovu i cilj im je da ubede disiedente da se vrate u Kinu.

Jedan mladi disident Vang Židju koji je kritikovao kineski režim na društvenim mrežama u Kini a sada je dobio azil u Holandiji, kaže da su ga iz kineskog centra u Roterdamu kontaktirali čim je stigao.

-  Pitali su me da se vratim u Kinu i izložim svoje probleme. Takođe su mi rekli da treba da mislim na roditelje - rekao je on dodajući da je kasnije dobijao preteća pisma i pozive.

Kineska ambasada u Holandiji odgovorila je u mejlu da nije upoznata sa navodima o postojanju ovakvih stanica.

Video: Srećan rođendan! Putin iznenadio Si Đinpinga sladoledom, a tu je bio i čaj

(Telegraf.rs)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    26. oktobar 2022 | 15:28

    А шта су иначе амерички НВО-и - да нису случајно хуманитарне организациеј?...

  • Nikolas

    26. oktobar 2022 | 17:03

    POCELO JE LUDILO KINOFOBA !!!!

  • Miško

    26. oktobar 2022 | 17:15

    A ko je hapsio i transpirtovao sumnjive Arape po Italiji po poternicama CIA...? Ko je organizovao spesijalne zatvore po Poljskoj, Rumuniji, Ukrajini... za ljude koje su agenti SAD kidnapovali po Evropi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA