Ukrajinci objavili tajne snimke Boguslajeva sa Rusima: "Mogu da vam sredim delove preko Hrvatske"

 
  • 4

Boguslajeva sumnjiče za saradnju s Rusijom

Ukrajinske vlasti uhapsile su Vjačeslava Boguslajeva, direktora korporacije Motor Sič, jednog od vodećih svetskih proizvođača avionskih motora sa sedištem u Zaporožju. Boguslajeva sumnjiče za saradnju s Rusijom.

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) objavila je telefonske razgovore Boguslajeva, koji navodno potvrđuju njegovu saradnju s Rusijom, piše Kyiv Independent.

U transkriptima koje su Ukrajinci objavili Boguslajev priča s Anatolijem Sitnovim, ruskim generalom, kojem nudi delove za jurišne helikoptere, a spominje i Hrvatsku.

U tim razgovorima je Boguslajev, navodno, najvišem rukovodstvu ruskih kompanija za proizvodnju i popravke helikoptera ponudio ukrajinske motore za jurišne helikoptere i predložio da se oni isporuče u Rusiju preko Hrvatske, Kazahstana ili Kirgistana, prenosi 24sata.

Ovo je deo transkripta koji je objavila ukrajinska sigurnosna služba:

Boguslajev: Spremni smo da vam pošaljemo rezervne delove. Razmislite, hoćete li kroz Hrvatsku ili gde ste ono bili, u Crnoj Gori? Imali ste tamo nekog svog.

Sitnov: Imamo Hrvatsku, Kazahstan ili Kirgistan.

Boguslajev: Izračunaćemo koliko možemo, a vi odlučite kako i preko koga.

Boguslajev je takođe opravdao napad Rusije na njegovo postrojenje i rekao kako se nada da Vladimir Putin neće zaustaviti napredovanje svojih trupa.

- Mi u Zaporoškoj oblasti imamo nuklearnu elektranu i hidroelektranu; ukrajinske vlasti su uplašene... Oni će otići. Zelenski će biti izbačen, i oni će otići, nema problema - navodno je rekao Boguslajev.

On je, kako navodi SBU, davno počeo da sarađuje ​​s ruskim vojnim kompanijama. Neki telefonski razgovori obavljeni su 2021. godine.

Ukrajinske vlasti juče su uhapsile Boguslajeva i šefa odeljenja za spoljne ekonomske aktivnosti Motor Siča. Optuženi su za uspstavljanje "transnacionih kanala za ilegalno snabdeavnje ukrajinskih avionskih motora Rusiji", navodi SBU dodajući da je Rusija koristila dobijenu opremu za "proizvodnju i popravke" svojih jurišnih helikoptera Mi-8, Ka-52 i Mi-28.

Prema SBU, Rusija je masovno koristila takve helikoptere protiv Ukrajine.

(Telegraf.rs)

Video: Od novembra počinje skrining karcinoma pluća, pulmolog otkriva ko je u riziku i zašto treba da dođe

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA