Šojgu zvao kolege iz SAD, Francuske, Britanije i Turske: Šta stoji iza poziva?

 
  • 24

ISW: Šojgu pozivima verovatno nastojao da uspori ili obustavi zapadnu vojnu pomoć Ukrajini i oslabi NATO savez

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu razgovarao je telefonom s francuskim ministrom odbrane Sebastijanom Lekornuom i turskim i britanskim kolegom Hulusijem Akarom i Benom Volasom o sukobu u Ukrajini, što se nije dogodilo od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Analizirajući ovaj Šojguov potez, Institut za proučavanje rata (ISW) navodi da je ruski ministar, između ostalog, pozivima verovatno nastojao da uspori ili obustavi zapadnu vojnu pomoć Ukrajini i oslabi NATO savez.

Šojgu je odvojeno nazvao svoje kolege iz Francuske, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država, tvrdeći da se Ukrajina sprema da izvede napad koristeći "prljavu bombu" što se odnosi na konvencionalni eksploziv prožet radioaktivnim materijalom koji nije nuklearno oružje, kako bi optužila Rusiju za korišćenje oružja za masovno uništavanje, prenosi Index.

Predstavnici Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine kategorički su negirali i osudili Šojguove navode, a američki ministar Lojd Ostin nazvao je svog britanskog kolegu Bena Volasa nakon razgovora sa Šojguom. Francuska i Turska zasad nisu izdale zvanično saopštenje.

Šojguove tvrdnje verovatno ne nagoveštavaju ni ruske pripreme za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja u Ukrajini. Šojguovi komentari verovatno ne nagoveštavaju nuklearni napad na jedan ili više velikih ukrajinskih naseljenih mesta ili kritičnu infrastrukturu.

Šojguovi pozivi stoga su verovatno namenjeni zastrašivanju zapadnih država kako bi smanjile ili ograničile podršku Ukrajini, dok se Rusija suočava s kontinuiranim vojnim neuspesima i verovatnim gubitkom zapadnog Hersona do kraja godine, navodi se u analizi.

Takođe je značajno koga je Šojgu nazvao. Kremlj je više puta opisivao Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo kao zemlje koje najviše podržavaju Ukrajinu i predstavljaju "pokretače agresivne politike prema Rusiji", dok je Francusku i Tursku predstavljao kao "posrednike u sukobu".

Šojguovi pozivi verovatno su bili nastavak ruskog zveckanja oružjem kako bi se zastrašili zapadni pristalice Ukrajine i proširile pukotine unutar NATO saveza, a ne postavljanje uslova za upotrebu nuklearnog oružja.

Video: Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu dolazi na paradu: U Moskvi se obeležava Dan pobede nad fašizmom

(Telegraf.rs)

Video: Obišli smo perone stare autobuske stanice u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    24. oktobar 2022 | 10:25

    TO JE SAMO OPOMENA NATO AGRESORIMA STA SE MOZE USKORO DESITI AKO DODJE DO UPOTREBE PECURKI !!!!

  • zlatko

    24. oktobar 2022 | 11:51

    Odlukom o prisjedinjenju su Rusi sami sebe osudili na poraz jer sada je tesko naci ikakav izlaz iz kaljuže u koju su sami upali.

  • Nexxx

    24. oktobar 2022 | 12:11

    A kako oni tako odmah znaju da to nije tacno???!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA