Dete žrtva protesta u Iranu: Zvali roditelje da dođu u policiju po njega, našli ga mrtvog

 
 ≫ 
  • 0

Tinejdžer je upucan sa razdaljine manje od metra

Abolfazl Aindezadeh (17), srednjoškolac iz Mašhada u Iranu, preminuo je nakon što je navodno upucan iz blizine na anti-vladinim protestima.

Obdukcijom je ustanovljeno da je preminuo od posledice povreda jetre i bubrega, koje je prouzrokovao pucanj iz blizine, navodi BBC Persian report.

Doktor je naveo da je procenjeno da je tinejdžer 8. oktobra upucan sa razdaljine koja je iznosila manje od jednog metra.

Protesti širom Irana počeli su nakon što je Mahsa Amini preminula u pritvoru 16. septembra. Advokati njene porodice u četvrtak su odbacili nalaze zvaničnog medicinskog izveštaja koji kaže da smrt 22-godišnjakinje, koja je bila pritvorena zbog načina na koji je bila obučena, nije posledica premlaćivanja u pritvoru.

Vlasti nisu komentarisale smrt tinejdžera iz Mašhada. Otac dečaka je, u emotivnom video snimku sa sahrane, koji je postavljen na društvenim mrežama upitao kakav je zločin njegov sin počinio?

- Šta je uradio da ga upucate? - pitao je otac.

Dečak je, prema navodima, prvi put otiša na protest 8. oktobra. Dan kasnije njegovi roditelji su pozvani da dođu po sina u policijsku stanicu. Kada su došli po njega, saznali su da je mrtav.

Iransko obezbeđenje bilo je prisutno na sahrani tinejdžera, a od nekih ožalošćenih je zatraženo da izbrišu video snimke sahrane sa svojih telefona. Njegove roditelje su pritiskali da tvrde da je dečak pripadnik iranske milicije Basij, što bi impliciralo da su ga ubili demonstranti.

Ravina Šamdasani, portparol visokog komesara UN za ljudska prava, opisala je u utorak "nesmanjenu nasilnu reakciju bezbednosnih snaga na demonstrante”, rekavši da su izveštaji o proizvoljnim hapšenjima i ubistvima i zatvaranju dece "duboko zabrinjavajući”.

- Neki izvori govore da je čak 23 dece ubijeno, a više njih povređeno u najmanje sedam provincija bojevom muticijom, sačmom iz blizine ili su tučeni do smrti. Racije su vršene u školama, a decu su hapsili - navela je ona.

Kako ističe, 11. oktobra je ministar obrazovanja potvrdio da je nepoznat broj dece poslat u "psihološke centre", nakon što su uhapšeni zbog navodnog učešća na anti-vladinim protestima.

Video: Ambasador Srbije u Teheranu: Srpski građani su na vreme napustili Iran

(Telegraf.rs)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA