Nezadovoljstvo u ruskoj vojsci: Putin "seče glave" generalima, od početka rata smenio četvoricu

 
 
 ≫ 
  • 9

Britanski obaveštajci nisu imenovali četvoricu generala koji su smenjeni, ali Daily mail ističe da je skoro sigurno jedan od njih Valerij Gerasimov - načelnik generlaštaba, koji je poslednji put viđen u neprijatnoj situaciji sa Putinom tokom ratnih igara u istočnoj Rusiji

Rusko vojno rukovodstvo je "sve više nefunkcionalno", rat u Ukrajini predvode početnici oficiri dok snage ruskog predsednika Vladimira Putina trpe poraze na bojnom polju.

Četiri od pet vrhunskih ruskih generala otpušteno je od početka rata u Ukrajini, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane u sredu.

Na čelu ruskih snaga u Ukrajini sada je general Sergej Surovikin.

- Njihove zamene su do sada malo uradile kako bi poboljšale ruske performanse na bojnom polju - saopštilo je Ministarstvo odbrane, dok se čini kako se Surovikin sprema za povlačenje iz južnog uporišta Hersona.

Britanski obaveštajci nisu imenovali četvoricu generala koji su smenjeni, ali Daily mail ističe da je skoro sigurno jedan od njih Valerij Gerasimov - načelnik generlaštaba, koji je poslednji put viđen u neprijatnoj situaciji sa Putinom tokom ratnih igara u istočnoj Rusiji.

Pretpostavlja se da su ostala trojica Aleksandar Dvornikov, kojeg je nasledio Surovikin, Genadij Židko, bivši komandant ruskih južnih armija, i Aleksandar Žuravljov, koji je bio na čelu zapadne grupe.

Za sada nismo mogli nezavisno da potvrdimo da se radi o ovim generalima.

Vladimir Putin Alexander Dvornikov Aleksandar Putin i Dvornikov Foto: Tanjug/AP

- Osam meseci od početka invazije, glavni elementi ruskog vojnog rukovodstva su sve više disfunkcionalni. Što se tiče taktičkog nivoa, skoro sigurno postoji manjak ruskih oficira sposobnih da organizuju i vode tek mobilisane rezerviste - dodaje britansko Ministarstvo.

Ono dodaje da su svedoci pucnjave na ruskom vojnom poligonu u blizini Belgoroda sugerisali da je do ubistva 11 ruskih vojnika došlo nakon nasilnog komentara oficira o regrutima iz etničkih manjina.

- Loše rukovodstvo nižeg nivoa verovatno pogoršava nizak moral i lošu koheziju jedinica u mnogim delovima ruskih snaga. Četiri od pet generala sa direktnom operativnom komandom nad elementima invazije u februaru 2022. sada su otpušteni. Njihove zamene su do sada učinile malo da poboljšaju učinak na bojnom polju Rusije - navodi Ministarstvo.

Dalje se dodaje da će nedostatak kontinuiteta komandovanja verovatno biti više ometajući nego u zapadnoj vojsci, jer prema ruskoj doktrini razvoj planova uglavnom zavisi od komandanta lično, a ne kao kolektivni napor šireg štaba.

Rat u Ukrajini traje već osam meseci i sigurno ne izgleda onako kako su očekivale ruske snage. Kako je više puta izveštavano, Rusi su očekivali da će operacija trajati nekoliko dana i da će se okončati padom ukrajinske vlade.

Sergej Surovikin, Sergey Surovikin Surovikin je sada na čelu vojnih snaga u Ukrajini Foto: Tanjug/AP

Međutim, ruske snage se poslednjih nedelja povlače pred kontraofanzivom ukrajinskih vojnika.

Rusija se do sada povukla iz Kijeva, Černigova i Harkova na severu Ukrajine.

Ruske snage počele su sa evakuacijom civila i zvaničnika koje je imenovala Moskva iz Hersona, a prema najavama zvaničnika, oko 60.000 civila napustiće region u narednih šest dana.

Ukoliko se ruska vojska povuče i iz Hersona, to će se smatrati još jednim udarcem Putinu, ali je izazvalo i strah od toga kako bi mogao da odgovori.

Putin je u sredu proglasio ratno stanje u četiri anektirane ukrajinske teritorije - Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju.

Video: Putin: Sledi jak odgovor na ukrajinsku terorističku akciju

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA