Novi komandant ruskih snaga u Ukrajini izneo planove za nastavak rata: "Ukrajinci i ja želimo isto"

 
  • 9

Surovikin je za TV kanal "Rusija 24" govorio i o navodnoj pripremi Kijeva za masovni raketni napad na branu hidroelektrane Kahovskaja, kao i o neselektivnom raketnom i artiljerijskom udaru na grad Herson

Novi zapovednik ruskih snaga u Ukrajini Sergej Surovikin dao je veliki intervju koji je prenela ruska državna novinska agencija Tass.

Prvo je upitan o zabrinutosti ruskih građana za to kakva je situacija na ratištu danas.

- Generalno, situacija u zoni "specijalne vojne operacije" mogla bi da se opiše kao napeta. Neprijatelj ne odustaje od pokušaja da napadne položaje ruskih trupa. Pre svega, to se odnosi na smerove Kupjansk, Krasnolimanskij i Nikolajev-Krivi Rog. Neprijatelj je zločinački režim koji gura građane Ukrajine u smrt. Ukrajinci i ja smo jedan narod i želimo isto, da Ukrajina bude neozavisna od Zapada i NATO-a, prijateljska država za Rusiju - rekao je Surovikin.

Surovikin je zatim dodao da ukrajinski režim pokušava da probije njihovu odbranu.

-  Da bi to postigli, oružane snage Ukrajine povlače sve raspoložive rezerve na prvu liniju. Uglavnom, radi se o snagama teritorijalne obrane koje nisu završile kompletnu obuku. Zapravo, ukrajinsko vođstvo ih osuđuje na propast. Takve jedinice po pravilu imaju nizak moral. Kako bi sprečili beg s prve linije, ukrajinske vlasti koriste odrede nacionalista koji pucaju na svakoga ko pokuša da napusti bojno polje. Svaki dan gubici neprijatelja kreću se od 600 do 1.000 poginulih i ranjenih - tvrdi Surovikin.

On je zatim u intervjuu pričao i o strategiji Rusije.

- Mi imamo drugačiju strategiju. Vrhovni zapovednik je već govorio o tome. Ne težimo da brzo napredujemo, štitimo svakog vojnika i metodično "meljemo" neprijatelja koji napreduje. Time ne samo da su minimizirani gubici, već se značajno smanjuje i broj žrtava među civilnim stanovništvom - rekao je Surovikin.

Sergej Surovikin, Sergey Surovikin Foto: Tanjug/AP

O ruskom oružanom arsenalu

- "Specijalna vojna operacija" potvrdila je učinkovitost vazduhoplovnih sistema i sistema protivvazdušne odbrane koje imamo u službi. Tokom operacije posade operativno-taktičkog, vojnog vazduhoplovstva izvršile su više od 34.000 naleta. Koristili su preko 7.000 kontrolisanih vazduhoplovnih oružja. Najnovije hipersonične rakete Kinzhal dokazale su se u gađanju ciljeva. Nijedan od neprijateljskih sistema PVO nije problem za ovu raketu. Strateške krstareće rakete koje se lansiraju iz vazduha takođe su pokazale najveću preciznost - rekao je zapovednik.

Od borbenih aviona istakao je Su-57.

- Što se tiče borbene upotrebe, posebno bih izdvojio višenamenski avion pete generacije Su-57. Ima širok raspon oružja i u svakom naletu rešava višestruke zadatke pogađanja vazdušnih i kopnenih ciljeva - kazao je.

Dodao je da su bespilotne letelice izvršile više od 8.000 naleta, a da su jurišne bespilotne letelice uništile više od 600 objekata Oružanih snaga Ukrajine.

Stanje u Hersonu

Komandant je rekao da postoje informacije da se Kijev sprema da koristi "zabranjene metode ratovanja u Hersonskoj oblasti" i da će ruska vojska pravovremeno obezbediti odlazak civila iz Hersona.

Surovikin je za TV kanal "Rusija 24" govorio i o navodnoj pripremi Kijeva za masovni raketni napad na branu hidroelektrane Kahovskaja, kao i o neselektivnom raketnom i artiljerijskom udaru na grad Herson.

Sergej Surovikin Foto: Profimedia

- Pod ovim uslovima, naš primarni zadatak je da sačuvamo živote i zdravlje civila. Stoga će, pre svega, ruska vojska osigurati odlazak stanovništva u sklopu programa raseljavanja koji priprema ruska vlada - rekao je Surovikin

On je dodao da rukovodstvo NATO zahteva od ukrajinske vojske ofanzivne operacije na hersonskom pravcu, bez obzira na žrtve, kako u ukrajinskoj vojsci, tako i među civilnim stanovništvom, istakao je Surovikin.

Te akcije, kako je rekao, "mogu dovesti do uništenja infrastrukture velikog industrijskog centra i velikih žrtava među civilima".

- Situacija je već danas teška. Svakako, kao što sam već rekao, polazimo od toga da sačuvamo živote civila i našeg vojnog osoblja. Delovaćemo svesno, blagovremeno, ne isključujući donošenje teških odluka - rekao je on.

Video: Bespilotne letelice napunjene eksplozivom pogodile centar Kijeva

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    18. oktobar 2022 | 22:58

    To bre djenerale....udri po svastiki

  • Nikolas

    18. oktobar 2022 | 23:58

    AKO NATO AGRESORI NE PREKINU RAT U UKRAJINI PROTIV RUSIJE I NESEDNU ZA PREGOVARACKI STO ZELECI POBEDU SVET SE MOZE NADATI APOKALIPSI !!!! ZAPADNA RUSOFOBIJA I KINOFOBIJA -ARMAGEDON !!!

  • Drugari

    19. oktobar 2022 | 00:08

    A rusi ko biva granatiraju selektivno pa tako pogode stambene zgrade.Nismo znali da su i trudnice vojna meta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA