Kakav status imaju žene u Sijevoj Kini: Kongres verovatno neće doneti značajne promene

 
  • 0

Na kongresu, koji se održava svakih pet godina, očekuje se da u najvišoj rukovodećoj grupi stranke - sedmočlani Stalni komitet Politbiroa - budu svi muškarci, kao što je oduvek i bilo

Dok Si Đinping ove nedelje konsoliduje vlast na 20. kongresu Komunističke partije Kine, čini se da Kineskinje ne postižu napredak u rodnoj ravnopravnosti.

Tokom Sijeve decenije kao generalnog sekretara stranke, broj žena u politici i ulogama u elitnoj vladi opada, a rodne razlike u radnoj snazi se povećavaju, kažu akademici i aktivisti.

Feministički glasovi su takođe bili prigušeni, a poslednjih godina vlada sve više naglašava vrednost tradicionalnih uloga za žene kao majke i negovateljice, dodaju oni.

Mao Cetung, osnivač narodne republike, rekao je da "žene drže pola neba" i rodna ravnopravnost je sadržana u ustavu zemlje, prenosi Reuters.

Međutim, pod vođstvom Sija, moć je postala daleko više koncentrisana u odnosu na pre 10-15 godina kada su konkurentske koalicije u kineskoj politici pokušavale da pronađu naklonost žena, što je rezultiralo većom zastupljenošću žena, rekao je Čeng Li, stručnjak za kinesku politiku na Brukings institutu.

- Sada je trend da žene uglavnom rade kao zamenice ili imaju simbolične pozicije - rekao je on.

Si Đinping Kina Kongres Komunistička partija Foto: Tanjug/AP

Na kongresu, koji se održava svakih pet godina, očekuje se da u najvišoj rukovodećoj grupi stranke - sedmočlani Stalni komitet Politbiroa - budu svi muškarci, kao što je oduvek i bilo.

Za Politbiro od 25 članova, jedina očigledna kandidatkinja koja će se pridružiti je Šen Jikin, šef pokrajinske stranke. Jedina trenutna članica, Sun Čunlan, koja je predvodila kinesku "nulta-kovid" politiku, ima 72 godine i očekuje se da će se povući.

Sledeći u partijskoj hijerarhiji je centralni komitet, gde žene trenutno čine 8 posto, ili 30 pozicija, od ukupno 371 člana. To je manje u odnosu na 10 posto iz 2007. A od 31 guvernera provincija u Kini, samo dve su žene.

Čini se da je nedostatak visokih političarki u suprotnosti sa širokim pritiskom Komunističke partije da poveća zastupljenost žena, zbog čega se udeo žena članica popeo na 29 posto u 2021. godini, sa 24 posto u 2012.

U vreme kada su mnoge zemlje postigle napredak u uklanjanju rodnih razlika u radnoj snazi, obrazovanju, zdravstvu i politici, Kina sada zauzima 102. mesto na rang-listi rodnih razlika Svetskog ekonomskog foruma od 146 zemalja, pala je sa 69. pozicije 2012. godine, godine kada je Si došao na vlast.

U jednom koraku napred, Kina je prošlog decembra najavila planove za reviziju zakona kako bi ženama pružila veću zaštitu od diskriminacije i seksualnog uznemiravanja na radnom mestu.

U govoru u julu 2021, na primer, Si je govorio o važnosti rodne ravnopravnosti, ali je takođe rekao da Kineskinje treba da budu "dobre žene, dobre majke" i da treba da preuzmu "misiju svog vremena, blisko povezuju svoju budućnost i sudbinu sa budućnošću i sudbinom otadžbine".

(Telegraf.rs)

Video: Srbija i Turska potpisale 11 sporazuma u prisustvu presednika Vučića i Erdogana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA