Fotografije nagih migranata šokirale Evropu, Grčka i Turska se međusobno optužuju: Reagovale i UN

 
 
 ≫ 
  • 3

Dok obe strane prebacuju krivicu jedna na drugu, agencija za izbeglice Organizacije ujedinjenih nacija pozvala je na istragu i rekla je da je "duboko uznemirena šokantnim fotografijama i izveštajima"

Visoki komesarijat Organizacije ujedinjenih nacija za izbeglice saopštio je da je "duboko uznemiren" otkrićem skoro 100 nagih migranata na granici između Grčke i Turske.

Dve nacije se međusobno optužuju za to što su 92 migranta pronađena u takvom stanju.

Grčka je optužila Tursku, rekavši da je takvo "ponašnje sramota za civilizaciju".

Turska je sa druge strane, tvrdnje svog suseda nazvala "lažnom vešću" i optužila je Grčku za surovost.

Dok obe strane prebacuju krivicu jedna na drugu, agencija za izbeglice Organizacije ujedinjenih nacija pozvala je na istragu i rekla je da je "duboko uznemirena šokantnim fotografijama i izveštajima", prenosi BBC.

Grčka policija je saopštila da je spasila 92 muškarca koji su pronađeni goli, neki sa povredama, u blizini njene severne granice sa Turskoj u petak.

Rekli su kako je njihova zajednička istraga sa zvaničnicima iz granične agencije EU Fronteks pronašla dokaze da su migranti prešli reku Evros i ušli na grčku teritoriju u gumenim čamcima iz Turske.

- Granični policajci pronašli su 92 ilegalna migranta bez odeće, neki su imali povrede na telima - piše u saopštenju.

Grčke vlasti su rekle da je muškarcima odmah data odeće, hrana i pružena prva pomoć.

Za sada nije poznato kako i zašto su muškarci ostali bez odeće.

Fronteks je rekao da su muškarci uglavnom iz Avganistana i Sirije, i da postoji potencijalno kršenje prava.

Grčki ministar za civilnu zaštitu Takis Teodorikakos optužio je Tursku da "instrumentalizuje ilegalnu imigraciju" u poslednjem sukobu o migraciji među susedima.

Govoreći na grčkoj televiziji, tvrdio je da su mnogi migranti rekli Fronteksu da su ih "tri vojna tusrka vozila prevezla do reke" koja je granica između dve države. BBC nije mogao da nezavisno potvrdi ove navode.

Dan ranije je grčki ministar za migracije Notis Mitarači rekao da je tursko ophođenje prema migrantima "sramota za civilizaciju". Rekao je da Atina očekuje da Ankara istraži incident i "zaštiti svoju granicu sa EU".

Spor je dostigao najviši nivo vlasti u Turskoj, a u tvitovima u ime predsednika negira se bilo kakva odgovornost za ono što se dogodilo i okrivljuje Grčku za "neljudsku" situaciju.

- Grčka mašina lažnih vesti je ponovo na poslu - napisao je na društvenim mrežama Fahretin Altun, savetnik za štampu predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

On je navode opisao kao smešne i optužio je Grčku da objavljivanjem fotografija nije poštovala migrante.

Grčka, migranti Foto: Tanjug/AP

U odgovoru UNHCR je rekao da je "duboko uznemiren šokantnim izveštajima i fotografijama", ali su iz agencije rekli da još uvek nisu mogli direktno da razgovaraju sa grupom. To razgovora bi trebalo da dođe narednih dana.

- Osuđujemo svaki okrutan i degradirajući tretman i pozivamo na potpunu istragu - rekli su iz UNHCR za BBC.

Do pronalaska muškaraca bez odeće došlo je nekoliko dana nakon što je procurio izveštaj u kojem agencija EU kritikuje neke članove osoblja u Fronteksu da su zataškali ilegalno vraćanje migranata iz Grčke za Tursku, nešto što Atina negira. Fronteks je rekao da su takve prakse stvar prošlosti.

Prošlog meseca je Erdogan iskoristio obraćanje u UN da optuži Grčku da je Egejsko more pretvorila u "groblje" i da ima "opsesivnu politiku" o migraciji.

Grčka je bila na prvoj liniji evropske migracione krize 2015. i 2016, kada je oko milion izbeglica, koje su bežale od rata i siromaštva u Siriji, Iraku i Avganistanu stigle u zemlju, uglavnom preko Turske.

Broj dolazaka je otada opao, ali grčke vlasti su rekle da su nedavno videle porast u pokušajima dolaska preko turske kopnene granice i grčkih ostrva.

Grčka je pozvala Tursku da poštuje dogovor iz 2016. sa EU u kojem je Ankara pristala da obuzda dolazak migranata u Evropu u zamenu za milijarde evra pomoći.

Atina će uskoro da produži svoju ogradu od 40 kilometara na svojoj severnoj granici sa Turskom kako bi sprečila ulazak migranata u zemlju, rekao je Teodorikakos.

Video: Skriveni u šumi: Policija pohapsila kriumčare ilegalnih migranata u Srpskom Krusturu

(Telegraf.rs)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    18. oktobar 2022 | 16:03

    Вјерујем да Турци стоје иза ове "ујдурме" .... а шта на ово вели онај Чех и она швабица који би нас и за ово оптужили и казнили?!

  • Hogar

    18. oktobar 2022 | 16:39

    POSTO IH JE NEMACKA ZVALA DA DODJU...PA NEK.POSALJU AVIONE PI NJIH DA SE NEMUCE ...INACE SU TO SVE RADNICI...HAHAHAHAHA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA