Omiljeni rođak kraljice Elizabete optužen za seksualno zlostavljanje: Skandal u palati zbog lorda Mauntbatena

 
  • 0

Optužbe su predate sudu 43 godine nakon što je Mauntbaten ubijen u Irskoj

Lord Mauntbaten, ujak princa Filipa, supruga kraljice Elizabete Druge, navodno je zlostavljao 11-godišnjeg dečaka u sirotištu. Optužbe su predate 43 godine nakon što je Mauntbaten ubijen u Irskoj.

Artur Smit, koji se odrekao prava na anonimnost, tvrdi da ga je član kraljevske porodice dva puta zlostavljao 1977. godine u zloglasnom dečjem domu Kincora u Severnoj Irskoj.

Lord Mauntbaten, ujak princa Filipa i rođak kralja Džordža VI, ubijen je dve godine kasnije kada je IRA postavila bombu na njegovu jahtu.

Sada će, po prvi put, Viši su u Belfastu čuti navode o navodnom zlostavljanju.

Pre pet godina javna istraga je otkrila da je najmanje 39 dečaka zlostavljano u Kincori – četiri decenije nakon što su tri člana osoblja bila u zatvoru zbog zlostavljanja 11 žrtava.

Istraga je kritikovala vlasti zbog nereagovanja, a policijski ombudsman za Severnu Irsku prošle godine je osudio Kraljevsku policiju u Alsteru zbog lošeg odgovora na žalbe u to vreme.

Uprkos tvrdnjama da su bezbednosne agencije "aktivno pomagale u zlostavljanju", nisu prihvaćeni nikakvi dokazi koji potkrepljuju te navode. Smit, koji sada ima 56 godina, tvrdi da ga je prvi zlostavljao član osoblja Vilijam Mekgrat, koji je postao poznat kao „zver iz Kincore“, ubrzo nakon što je stigao u dom.

Tvrdi da ga je Mekgrat upoznao sa "otmenim strancem" u avgustu 1977. koji ga je dvaput napao.

- Mekrat mi je rekao da ću sada da upoznam specijalnog prijatelja. Ja sam naivno pitao "stvarno"? A onda me je odveo u tu sobu. Dole je bila velika kancelarija, sa velikim stolom i kupatilom. Ime tog stranca nikad nije izgovoreno u sobi. On bi me naterao da se istuširam, a onda bi kasnije Mekrat posle svega dolazio po mene - rekao je Smit za Sunday Life.

Smit kaže da je shvatio ko ga je zlostavljao tek kada je 1979. godine u medijima video izveštaje o Mauntbatenovom ubistvu.

Smit, koji sada živi u Australiji je rekao da čovek nikad ne može da zaboravi svog zlostavljača.

- Verujte mi. Možete to da blokirate, ali ne i da zaboravite. Godinama sam to potiskivao. Stideo sam se svega što se dogodilo, ali sada želim mir - rekao je Smit za medije.

Građanski postupak protiv lorda Mauntbatena takođe se vodi i protiv brojnih institucija Severne Irske, uključujući Ministarstvo zdravlja i šefa policijske službe Severne Irske.

- Ovo je prvi put da je neko istupio da iznese optužbe protiv lorda Mauntbatena pred sudom. Ta odluka nije doneta olako. Previše dobro razume da će to biti duboko nepopularan slučaj kod mnogih ljudi, koji će se pojaviti u roku od nekoliko nedelja nakon smrti kraljice - rekao je Kevin Vinters, Smitov advokat.

- Međutim, sudski sporovi koji uključuju mentalno, fizičko i seksualno zlostavljanje ne vode se da bi se namerno vređali osetljivi - rekao je advokat.

Bakingemska palata odbila je da komentariše slučaj.

Lord Mauntbaten bio je veoma blizak pokojnoj kraljici Elizabeti Drugoj, koja ga je odmila zvala ujka Diki. Mauntbaten odgajao je princa Filipa i bio je veoma privržen sadašnjem kralju Čarlsu Trećem.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA