Ukrajinci nude 100 hiljada dolara za glavu Igora Strelkova: Bivši agent FSB koji je ratovao u Krimu

 
 ≫ 
  • 3

Nakon referenduma napustio je Krim, ali je ubrzo opet ušao u Ukrajinu, ovaj put u Donjecku oblast, ponovno sa grupom naoružanih ljudi

Bivši agent FSB-a i desni nacionalista Igor Girkin (Strelkov) je jedan od glavnih proruskih separatista u Ukrajini, a sad ukrajinske vlasti nude i ogroman novac onome ko im dovede Strelkova.

Ko je Igor Girkin zvan Strelkov? 2014. godine Igor Girkin bio je u samom centru zbivanja u Ukrajini. Sa grupom naoružanih ljudi stigao je na Krim, gde su, prema njegovom priznanju, naterali lokalne zastupnike da glasaju za referendum o odcepljenju preteći im oružjem, prenosi Index.

Nakon referenduma napustio je Krim, ali je ubrzo opet ušao u Ukrajinu, ovaj put u Donjecku oblast, ponovno sa grupom naoružanih ljudi. Njegova ekipa zauzela je upravne zgrade u Slavjansku i proglasila stvaranje DNR-a. Girkin je čak jedno vreme bio i ministar obrane DNR-a. Nakon sukoba s lokalnim vođama DNR-a vraćen je u Rusiju.

Povezuje se sa rušenjem malezijskog putničkog aviona, pri čemu je poginulo 298 putnika, zbog čega mu se u Hagu sudi u odsustvu. Tužitlaštvo za Girkina traži doživotni zatvor.

Između ostalog, Girkin ili Strelkov borio se i na strani Vojske Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

Sada Ukrajinci za njega nude 100.000 dolara.

GUR daje 100.000 dolara za zarobljenog Igora Girkina - Strelkova - objavljeno je na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama.

- Glavno obaveštajno odeljeno Ministarstva odbrane Ukrajine garantuje isplatu 100.000 dolara za transfer Igora Girkina (Strelkova) u ukrajinsko zarobljeništvo - objavili su na Fejsu.

Strelkov se navodno poslednjih dana (opet) uključio u rat, a o tome su zadnjih dana pisali ukrajinski mediji.

(Telegraf.rs)

Video: Odalović: "Zabrana ulaska srpske robe na KiM svima donela samo štetu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA