Branislav umro kao najusamljeniji čovek u Švedskoj: Ležao mrtav u stanu više od 3 godine, sahranio ga neznanac

Tri godine, osam meseci i osam dana Branislav Tešanović je ležao mrtav u svom stanu, a kada je policija ušla unutra zatekla je telo 78-godišnjeg muškarca, a u sobi je bila upaljena sijalica i svirao radio

  • 18

Telo Branislava Tešanovića pronašla je policija, više od tri godine nakon što je preminuo u svom stanu u Stokholmu.

Policija nije uspela da dođe do njegove rodbine, pa je organizovana službena sahrana, mesec i po dana nakon što je pronađen. Tešanovićev zemljak Dragan Laban je, dirnut njegovom sudbinom, odlučio da mu podigne nadgrobni spomenik i upriliči novu sahranu, ovog puta s rođacima.

Smrt Branislava Tešanovića izazvala je veliku pažnju u švedskim medijima, koji su ga proglasili "najusamljenijim čovekom u Švedskoj".

Tri godine, osam meseci i osam dana Branislav Tešanović je ležao mrtav u svom stanu u Sedermalmu, okrugu u centralnom Stokholmu. Policija ga je pronašla tek nakon što su komšije počele da sumnjaju da se nešto čudno dešava. Sumnju je izazvala nagomilana nepreuzeta pošta i to što ga dugo nisu videli u zgradi.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Uppdrag granskning (@uppdraggranskning)

Prema navodima švedskih medija, Tešanovićevo telo kasno je pronađeno jer niko od stanara nije osetio neprijatan miris iz stana u kojem je živeo skoro 40 godina - najverovatnije jer je imao dobru izolaciju i ventilaciju, a i prozor je bio odškrinut.

Kada je policija ušla unutra zatekla je telo 78-godišnjeg muškarca, a u sobi je bila upaljena sijalica i svirao radio.

Policija je saopštila da se radi o Jugoslovenu čiju rodbinu nedeljama nisu uspeli da pronađu. Nakon svih administrativnih formalnosti, organizovana je službena sahrana na Šumskom groblju, a na večni počinak ga je ispratio protestantski sveštenik.

Posle nekog vremena u Beogradu je pronađena njegova sestra Branojka Stevanović, koja je izgubila kontakt sa bratom kada se on šezdesetih preselio u Švedsku.

Dirnut sudbinom "najusamljenijeg čoveka u Švedskoj", Dragan Laban, takođe poreklom iz Srbije, organizovao je novu sahranu Tešanoviću.

On je stupio u kontakt sa porodicom od koje je dobio dozvolu da Tešanoviću organizuje novu, pravoslavnu sahranu, kojoj su prisustvovali i njegovi rođaci. Njegov grob je, umesto anonimnog znaka koji mu je dodeljen, dobio nadgrobni spomenik.

- Mora da je najgora stvar na svetu umreti bez voljenih kraj sebe. To me je uznemirilo... Nisam znao ko je on, ali morao sam nešto da uradim - rekao je Laban.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    13. oktobar 2022 | 22:38

    Malo crnog humora, ali svaka cast radiju i sijalici, kvalitet

  • Saša

    13. oktobar 2022 | 22:19

    Svaka čast labane.

  • Vladimir

    13. oktobar 2022 | 22:39

    Iskren da budem, ako je umro iznenada nije to ni tako lose, bolje mrtav u fotelji dok radio svira, nego pod zemljom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA