Kinezima dosta strogih mera zbog kovida i Sijevog Kongresa: Protest u Pekingu, građani pozivaju na štrajk

 
 
 ≫ 
  • 1

Uoči Kongresa Komunističke partije Kine u Pekingu pojačane mere bezbednosti

Nekoliko dana uoči istorijskog Kongresa Komunističke partije Kine u Pekingu je održan protest protiv predsednika Si Đinpinga i politike restriktivnih mera zbog pandemije Kovida 19 u Kini koje su sada dodatno pojačane merama bezbednosti u prestonici.

Ovakvi protesti retka su pojava u Kini, a BBC navodi da slike na društvenim mrežama pokazuju dva transparenta na mostu u severozapadnom delu grada, u distriktu Haiđan. Protest su, kako se čini, vlasti brzo zaustavile.

Na jednom transparentu, prema pisanju BBC-ja, piše: "Nećemo kovid test, hoćemo da jedemo. Nećemo restrikcije, hoćemo slobodu. Nećemo laži, hoćemo dostojantvo. Nećemo kulturnu revoluciju, hoćemo reformu. Nećemo lidere, hoćemo glasove. Ne morate biti rob da biste bili građani".

Drugi transparent poziva građane da "stupe u štrajk u školama i na poslu, uklone diktatora i narodnog izdajnika Si Đinpinga".

Video-snimak sa lica mesta pokazuje neobjašnjiv gust dim na mostu i muškarca koji, kako se može čuti, uzvikuje neke parole.

BBC navodi da je njihov tim posetio lice mesta kasnije i da nije zatekao nikakve tragove događaja, ali da je bilo vidljivo prisustvo policije.

Kongres Komunističke partije trebalo bi da počne u nedelju u Pekingu uz prisustvo oko 2300 visokih zvaničnika i partijskih delegata.

Uoči važnih događaja u Pekingu se podižu mere bezbednosti uz vojnu policiju koja patrolira podzemnom železnicom i naseljima nedaleko od mesta održavanja kongresa.

Međutim, kako bi suzbili širenje korona virusa u Pekingu uoči Kongresa, gradske vlasti sada su uvele mnogo strože mere nego u drugim delovima Kine.

Desetine miliona stanovnika testira se svaka tri dana, uveden je skrining za ulazak u sve zgrade, i obavezno je nošenje maski.

Zvaničnici su već ograničili broj ljudi koji mogu da uđu u grad i obeshrabruje stanovnike da izlaze iz kuće.

Oni koji su uspeli da se vrate u Peking moraju da ostanu u karantinu u svojim kućama.

- Ne razumem zašto Peking ovo radi. Ne mogu da idem da radim. Izgubiću posao. Toliko sam frustriran. Kad će ovo da se završi? - rekao je jedan korisnik u komentaru na mreži Weibo.

Drugi korisnik kaže da se "sve ove patnje dešavaju" samo zato što "neko mora da održi sastanak".

Kinezi su već umorni od "nulte kovid strategije" koja predviđa stroge mere lokdauna i karantina, a koje traju već treću godinu.

Ovakvo nezadovoljstvo u suprotnosti je sa slavljeničkim raspoloženjem zbog predstojećeg 20. Kongresa Partije u državnim medijima i institucijama, dodaje BBC.

Video: Robotizovani kovid redar je mešavina droida i vilenjaka: Kineze na testiranje upućuje robot

(Telegraf.rs)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ni hâo

    13. oktobar 2022 | 16:18

    Samo ako Xinhua objavi da su na čelu protesta Aida i Nogo, znaću da su spontani, u suprotnom su instruisani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA