Raste broj obolelih u Evropi, SZO: Sve ukazuje na novi talas pandemije korona virusa

 
 ≫ 
  • 3

"Vakcinacija spasava živote, .smanjuje šanse zaraze i umanjuje rizik od težih posledica Kovida 19 i sezonskog gripa".

Porast broja novozaraženih korona virusom u Evropi ukazuje na početak novog talasa pandemije, upozoravaju u zajedničkom saopštenju evropski komesar za zdravlje, regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hans Kluge i direktor Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

- Iako nije isto kao pre godinu dana, jasno je da pandemija kovida 19 nije završena. Nažalost, u Evropi ponovo beležimo porast pokazatelja, što ukazuje na početak novog talasa zaraze - navodi se.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da se s dolaskom jeseni i zime može takođe očekivati porast broja zaraženih.

U tom kontekstu, oni naglašavaju da je za zaštitu zdravlja ljudi, naročito najranjivijih grupa, neophodno upotrebiti sva dostupna sredstva, uključujući vakcinaciju. Potrebno je nastaviti sa merama opreza u evropskom regionu SZO, dodaje se.

Potencijal istovremene cirkulacije virusa kovid i sezonskog gripa još više će povećati rizik od teških bolesti i smrti uz verovatnoću da se poveća pritisak na bolnice i zdravstvene radnike koji su već iscrpljeni od trogodišnje borbe na prvoj liniji fronta protiv pandemije.

Ukazuje se na značaj vakcinacije i evropske zemlje se pozivaju da učine sve napore da dopru do ljudi koji još nisu vakcinisani.

- Naša poruka je jednostavna: vakcinacija spasava živote. Smanjuje šanse zaraze i umanjuje rizik od težih posledica kovida-19 i sezonskog gripa. Nema vremena za gubljenje. Ohrabrujem sve, naročito one najranjivije, da se što pre vakcinišu kako protiv kovida tako i protiv gripa - zaključuje se u saopštenju zdravenih stručnjaka.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge je u nedavnom intervjuu za Telegraf.rs poručio da pandemija kovid-19 nije završena.

Video: Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju korona virusa

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA