Bajdena pitali da li će Putin upotrebiti nuklearno oružje: Otkrio i šta misli o susretu sa ruskim kolegom

 
 
  • 14

Bajden je rekao da Putinove pretnje imaju destabilizujući faktor i upozorio na potencijalne greške u proceni

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u sredu da sumnja da će ruski predsednik Vladimir Putin upotrebiti taktičko nuklearno oružje dok je Ukrajina tražila još vojne pomoći sa Zapada kako bi se branila od raketnih napada na njene gradove.

Eksplozije su potresle južne gradove pod kontrolom Rusije, Herson i Melitipolj, a sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Kijevu, dva dana nakon što je Rusija lansirala baraž raketa na ukrajinske gradove u velikoj eskalaciji sukoba.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, pod pritiskom u svojoj zemlji da ubrza rat nakon što su njegove snage izgubile teritoriju od početka septembra, u ponedeljak naredio raketne napade kao odgovor za eksploziju na Krimskom mostu, za koju je optužio Ukrajinu.

Američki predsednik Džo Bajden u sredu je dao intervju za CNN, u kojem je rekao da je Putin "racionalni glumac koji je značajno pogrešio".

Upitan koliko veruje da bi bilo realno da Putin upotrebi taktičko nuklearno oružje, Bajden je odgovorio: "Pa, mislim da neće".

- Smatram da je neodgovorno od Putina da priča o tome, ta ideja da lider jedne od najvećih svetskih sila govori da će možda koristiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini - dodao je Bajden.

Bajden je rekao da Putinove pretnje imaju destabilizujući faktor i upozorio na potencijalne greške u proceni.

- Poenta koju želim da kažem da bi greške mogle da dovedu to strašnog ishoda, ali ne zato što neko želi da sve pretvori u svetski rat. Međutim, jednom kada upotrebite nuklearno oružje, ko zna šta bi se desilo - istakao je Bajden.

On je rekao da ne vidi dobar razlog da se susretne sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom polovinom sledećeg meseca na samitu G20 u Indoneziji, dok je juče ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao da Moskva ne bi odbacila taj sastanak.

- Sve zavisi od toga o čemu bi Putin želeo da priča. Ako bi hteo da priča o zatvorenoj američkoj košarkašici u Rusiji, Britni Grajner, onda bismo mogli da pričamo. Ali, slušajte, njegova dela su brutalna. Smatram da je počinio ratne zločine, tako da ne vidim racionalan razlog da se susretnem sa njim sada - rekao je Bajden za CNN.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je novinarima u Briselu u utorak da vojna alijansa nije primetila nikakve promene u ruskom nuklearnom stavu nakon pretnji.

Video: Putin: Sledi jak odgovor na ukrajinsku terorističku akciju

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    12. oktobar 2022 | 10:16

    Dobro nije rekao da će se posavetovati sa Čerčilom, kako da okončaju rat između Ukrajine i Butana , zato što hoće da spreče da Evropa bude zavisna od Butan-ovog gasa, jer god bless America da zaradi pet puta veću maržu preprodavajići Evropi gas i naftu, a višak oružja Ukrajini.Pa Ameri svake godine dižu budžet za vojsku neke nestvarne cifre i to je jedina uloga Američkog predsednika.Da pravi sr.nja po svetu, kako bi se podizao budžet za vojsku, kako bi tajkuni koji drže te proizvodnje bili još bogatiji, još moćniji, kako bi višak i zastarelo naoružanje mogli da uvale nekim naivnim korumpiranim zemljama, a za uzvrat im uzeli malo rudnika, nafte,zlata, litijuma...

  • Striko

    12. oktobar 2022 | 10:15

    E našli su koga da pitaju?

  • 534

    12. oktobar 2022 | 11:14

    A Bajden odgovorio: ko je Putin?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA