≫ 

Nemačka šalje najsavremeniji PVO sistem Ukrajini, toliko je savremen da ga nema ni Bundesver

Sistem košta 140 miliona evra i može da odbrani grad od napada avionima, helikopterima, krstarećih raketa i balističkih raketa kratkog dometa

  • 16

Narednih dana u Ukrajinu stiže nemački protivvazdušni sistem IRIS-T SLM, a kako pišu nemački mediji, ovo najsavremenije naoružanje nema još nema čak ni nemačka vojska.

Berlin je odluku o isporuci takvog naoružanja Kijevu doneo posle jučerašnjih velikih raketnih napada Rusije na ukrajinske gradove.

Kako je najavila ministarka odbrane Kristine Lambreht, najpre stiže prvi ovakav sistem, a tokom naredne godine i preostala četiri.

Protivvazdušni odbrambeni sistem IRIS-T SLM je najsavremeniji takav sistem koji ima Nemačka. Sam Bundesver ne koristi takvo naoružanje.

Sistem košta 140 miliona evra, a domet mu je 40 kilometara. Sastoji se od četiri elementa - jednog uređaja i tri raketna bacača.

Raketama tog sistema moguće je odbraniti grad srednje veličine od svih napada sa neba.

Posebnost sistema je radar koji istovremeno može da osigura odbranu iz svih pravaca i obezbedi praćenje više ciljeva istovremeno.

Ovaj sistem ima infracrveno navođenje. Maksimalni domet mu je 25 kilometara, a maksimalna visini koju projektili mogu dostići iznosi 20.000 metara.

PVO omogućava, prema navodima proizvođaču Dil Defens, zaštitu od napada avionima, helikopterima, krstarećih raketa i balističkih raketa kratkog dometa, prenosi ntv.

IRIS-T SLM pravi zaštitni kišobran radijusa 40 kilometara kojim bi mogli da se obuhvate ciljevi ruskih raketa kao što su gradovi, vojni položaji, vitalna infrastruktura.

Rakete se lansiraju horizontalno i mogu da se ispale u svim pravcima. Proizvođać radi na povećanju dometa do 80 kilometara.

Video: Turci platili, Rusi im isporučili s-400 PVO sistem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA