Da li bi se Rusija promenila kada Putin od sutra ne bi bio njen predsednik?

 
 
  • 42

Poznati analitičar i stručnjak za SSSR Arči Braun davno je rekao da čak i kada komunizam padne, istorija Rusije je pokazala da će njeni građani najverovatnije preći na drugi oblik diktature

Ruski predsednik Vladimir Putin na vlasti je dugi niz godina. Za vreme njegovih mandata država je prošla kroz mnoge burne periode, a analitičar Spectator-a pokušao je da otkrije da li bi Rusija izgledala drugačije kada on od sutra ne bi bio predsednik ove zemlje.

Od kako je počeo sukob u Ukrajini u više navrata smo čitali vesti o tome kako je Putin teško bolestan. Nedeljama su razni neimenovani izvori koji su navodno bliski Putinu davali izjave za medije u kojima su navodili kako on boluje od raka koji je u poodmakloj fazi, a nisu izostale ni one o Parkinsonovoj bolesti.

U međuvremenu smo čitali i prognoze o tome ko bi mogao da ga nasledi. Nakon svih ovih navoda oglasio se i agent CIA-e koji je odbacio ove navode rekavši da Putin izgleda zdravo.

Ipak, iako Putin i dalje suvereno vlada Rusijom, ne možemo a da se ne zapitamo kako bi izgledala ta zemlja kada on više ne bi bio predsednik.

Da bismo bolje razumeli situaciju u kojoj je trenutno nalazi Rusija, moraćemo da se vratimo u prošlost, tačnije u vreme kada je zemljom vladao Josif Staljin.

Dok je Staljin bio na vlasti važilo je jedno poznato geslo "prošlost se tako brzo menja, da nikad ne znaš šta će se dogoditi juče". Prema mišljenju analitičara, čini se da se u poslednjih 100 godina nije mnogo promenilo u Rusiji, barem kada je ovo pravilo u pitanju.

- Jasno je da se u 21. veku i posle toliko vremena ništa nije promenilo. Imperijalni nacionalisti sve što se nekada događalo mogu ponovo da ožive. Sve što se nekada dešavalo pretvorili su u jedan mit koji kasnije mogu da izvuku i upotrebe u svoju korist. Čini se kao da ovih mitova u političkoj kulturi Rusije uvek ima dovoljno i oni služe da bi se opravdalo nasilje, autokratija i ratovi koji imaju imperijalističke tendencije - piše analitičar Nik Koen u svom tekstu za Spectator.

On dodaje da su današnji oligarsi iako imaju moć i uticaj, nisu nezavisni, a to potvrđuje činjenica da iako su mnogima od njih uvedene sankcije to nije previše uticalo na tok sukoba u Ukrajini.

- Njihovo bogatstvo je uvek zavisilo od Putina. Kada je proterao Borisa Berezovskog početkom 2000-ih i kada je uhapsio Hodorkovskog, svima je preneo jasnu poruku. Sve dok su interesi oligarha podređeni interesima vladajućeg režima on im dozvoljava da uživaju u svom bogatstvu - smatra on.

Vladimir Putin Moskva Rusija stadio Lužnjiki Foto: Tanjug/AP

Koen kaže da je ovakva situacija u zemlji jer "moderna Rusija nikada nije razvila koncept privatne svojine ili jakih nezavisnih institucija koje bi mogle da ukrote autokratiju, a njihovo odsustvo se navodno oseća i danas".

- Kada pogledamo sadašnju situaciju čini se da Rusija nikada nije u potpunosti raskrstila sa sovjetskim komunizmom. Komunistički lider se od ruskog cara ili hana razlikovao samo po obimu moći i Staljin je to znao. Putinova vladavina je učvrstila uverenje da na Rusiju treba da se gleda kao na svojevrsni azijski despotizam, koji je bio veoma popularan među liberalima i socijalistima krajem 19. veka - kaže Koen.

On se zatim osvrnuo i na vezu vlasti i Ruske pravoslavne crkve.

- Nijedna druga zemlja nije napravila toliko svetaca od svojih vladara kao Rusija. Nigde drugde vlast nije bila toliko bliska sa crkvom - kaže on u svom tekstu.

Putinov esej "O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca" iz 2021. godine u kojem su Ukrajinci prikazani kao "mali Rusi" mnogi analitičari vide kao uvod u početak sukoba sa Ukrajinom.

- Pokazalo se kuda vodi kombinacija nostalgije i izgubljenog Ruskog carstva. Mala ukrajinska deca nemaju pravo da pobegnu od "Velikog brata", a ako pokušaju moraju da budu kažnjena. Iako ruski liberali mrze negiranje njenih evropskih tradicija, sa dobrim razlogom, ruski imperijalisti su oduvek videli imperiju kao nadnacionalnu civilizaciju definisanu njenim suprotstavljanjem sekularnom i liberalnom Zapadu. Osim kratkih trenutaka u svojoj istoriji, taj način razmišljanja je uvek imao primat - smatra on.

Poznati analitičar i stručnjak za SSSR Arči Braun davno je rekao da čak i kada komunizam padne, istorija Rusije je pokazala da će njeni građani preći na drugi oblik diktature.

- Bili smo mladi i idealisti i pobunili smo se protiv te ideje. Nije li pomalo rasistički reći da su Rusi programirani da uvek odbace slobodu? - govorio je tada on.

Sličnog stava je i poznati pisac Orlando Figes koji je prošle nedelje objavio knjigu "Priča o Rusiji".

- Ne možete a da ne mislite da će, ako Vladimir Putin sutra premine ili ode s vlasti, neko poput njega preuzeti vlast. Karl Marks je davno rekoa da se tradicija svih prošlih generacija nalazi u mozgovima svih živih osoba i da je poput noćne more, a  čini se da ta noćna mora nigde nije jezivija nego u nekadašnjoj prvoj marksističkoj državi na svetu -  smatra Figes.

Video: Da li pokreti Putinovih nogu ukazuju na bolest? Ovo je snimak za koji analitičari tvrde da otkriva

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    2. septembar 2022 | 21:22

    Jadan taj narod koji tamo zivi. Sta oni imaju od osvajanja,nuklearki,tenkova,vojske? I da pokore ceo svet oni ce ziveti u bedi To je razlika izmedju Rusije i zapada

  • M

    2. septembar 2022 | 21:01

    Diktatura i beda su nezaobilazna istorijska stvarnost Rusije.

  • Laki

    2. septembar 2022 | 21:41

    Naravno da bi. Jedan čovek može da upropasti ceo jedan narod i državu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA