Ukrajinci krenuli i veliku kontraofanzivu: "Rusi, bežite ako želite da preživite"

 
 ≫ 
  • 87

- Okupatori treba da znaju, izbacićemo ih na granicu. Do naše granice, čija se linija nije promenila - poručio je Zelenski

Dugo očekivana kontraofanziva ukrajinskih snaga započela je u južnoj regiji Herson, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je ruskoj vojsci "da je vreme da pobegne, ako želi da preživi".

- Okupatori treba da znaju, izbacićemo ih na granicu. Do naše granice, čija se linija nije promenila - poručio je Zelenski.

Naveo je i da će oni, koji se predaju, biti tretirani po Ženevskim konvencijama.

- Ako me ne poslušaju, obračunaće se sa našim braniocima, koji neće stati dok ne oslobode sve što pripada Ukrajini. Ukrajina vraća svoje. Vratiće Harkovsku oblast, Lugansku oblast, Donjecku oblast, Zaporošku oblast, Hersonsku oblast, Krim… Ovo će se desiti - rekao je Zelenski.

Kijevske snage su navodno jutros probile rusku odbranu u nekoliko sektora fronta u blizini Hersona.

- Danas treba da primetim da je ruska odbrana probijena za nekoliko sati - rekao je Aleksij Arestovič, viši savetnik Zelenskog, u video intervjuu na Youtube-u.

Portparolka komande na jugu Ukrajine Natalija Humenjuk rekla je da su ukrajinske snage prošle nedelje napale više od 10 lokacija i "nesumnjivo oslabile neprijatelja" tokom brifinga u ponedeljak.

Humenjuk je odbila da iznosi detalje, rekavši da su ruske snage na jugu ostale "prilično moćne" i da je za operaciju potrebna "tišina" jer bi pažnja medija mogla da utiče na rezultate. Njene tvrdnje nisu mogle biti nezavisno potvrđene.

Rusija tvrdi da je ukrajinska ofanziva "neuspela"

Rusko ministarstvo odbrane priznalo je da je pokrenuta nova ukrajinska ofanziva u oblastima Mikolajiva i Hersona, ali je reklo da nije uspela i da su Ukrajinci pretrpeli značajne žrtve.

- Pokušaj neprijateljske ofanzive je neuspešno propao - navodi se.

Međutim, zvaničnici lokalne vlasti koju je imenovala Rusija kasnije su izjavili da je ukrajinska baraža raketa ostavila grad Nova Kahovka, koji je okupirao Rusiju, istočno od grada Hersona, bez vode i struje.

Izveštaji sa bojnog polja nisu mogli biti nezavisno verifikovani.

Video: Zelenski upozorio Ukrajince: Ne nasedajte na provokacije

(Telegraf.rs)

Video: Obeležena godišnjica smrti heroine Milunke Savić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki🐂luka

    30. avgust 2022 | 07:51

    Ovaj sanja kao I prosle godine misli da je u pozoristu

  • Đole Srba

    30. avgust 2022 | 07:59

    Zelenko misli da će rečima da uplaši Ruse. Zapadna propaganda ovde ne pali!!!

  • Novak

    30. avgust 2022 | 08:07

    Koliko ja znam i pratim prave informacije Ukrainci beže glavom bez obzira! A ta zapadnjačka propaganda je loše iscenirana na žalost Zelenoj sotoni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA