Putinovom oligarhu žena pokriva mesečne troškove, iako sama para nema: Petar troši skromnih 170.000 evra

 
 ≫ 
  • 1

Avenova supruga je pod istragom zbog toga kako je plaćala troškove života oligarha otkako je 15. marta stavljen pod sankcije, jer ona lično nema sredstva

Supruga ruskog oligarha Petra Avena, kojem je Zapad uveo sankcije zbog bliskih veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, plaća njegove mesećne troškove u iznosu od 170.000 evra, iako ona sama nema prijavljena nezavisna sredstava, otkriveno je na sudu.

Do ovih saznanja se došlo nakon što je okružni sudija Džon Zani odbio Avenovu molbu da ukine nalog o zamrzavanju dva računa sa oko 1,5 miliona funti za koje se sumnja da su korišćeni za kršenje sankcija uvedenih zbog njegove veze sa Vladimirom Putinom.

Zabrane su izrečene nakon što je britanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala utvrdila da su računi korišćeni u ime Avena za kupovinu i prodaju luksuznih automobila i druge transakcije u krivičnom kršenju sankcija koje su mu nametnute, prenosi britanski Standard.

Aven, koji ima kolekciju umetničkih dela vrednu 300 miliona funti i procenjeno bogatstvo od više od 4 milijarde funti, negirao je optužbe i tražio da se uklone nalozi za zamrzavanje. Ali sudija Zani je rekao da odbija jer bi policajcima trebalo dati više vremena da sprovedu ono što su opisali kao "složenu” istragu.

Sudija je otkrio da je Avenova supruga pod istragom zbog toga kako je plaćala troškove života oligarha otkako je 15. marta stavljen pod sankcije.

- Rečeno je da supruga Ekaterina Kozina finansira osnovne potrebe Avena od marta, ali nema informacija koje bi sugerisale da je imala nezavisna sredstva da podmiri mesečne izdatke Petra Avena od 140.000 funti (oko 170.000 evra) - rekao je sudija na saslušanju u sudu za prekršaje u Vestminsteru.

Zamrznuti računi su korporativni računi koje Aven koristi da plati održavanje njegove vile u Sariju, koja vredi više miliona funti.

Sud je čuo da mu je Vladina kancelarija za sprovođenje sankcija dala dozvolu da deo novca koristi za plaćanje komunalnih i niza drugih troškova.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf.rs)

Video: Miodrag Radonjić i Rade Ćosić o filmu "Prva klasa: Pun gas!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA