Ponovo osuđena ruska novinarka: Protestovala uživo u programu, sad kažnjena zbog diskreditovanja vojske

 
 
 ≫ 
  • 10

Današnje ročište zakazano je zbog naknadnih objava na društvenim mrežama u kojima je Marina napisala "da će se odgovorni za ruske akcije u Ukrajini naći na optuženičkoj klupi pred međunarodnim sudom"

Bivša novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova moraće da plati 50.000 rubalja odštete, nakon što je proglašena krivom za diskreditirovanje ruskih oružanih snaga u objavama na društvenim mrežama. U tim objavama novinarka je osudila akcije Rusije u Ukrajini.

Presuda je donesena danas nakon kratkog saslušanja u upravnom sudu u Moskvi. Ovsjanikova je postupak opisala kao apsurdan, prenosi The Guardian.

- Dokazi potvrđuju krivicu Ovsjanikove. Nema razloga da se sumnja u njenu autentičnost - rekao je dusija.

Ovsjanikova je u martu privukla pažnju javnosti nakon što je upala u studio ruske državne televizije gde je tada radila i osudila sukob u Ukrajini tokom uživog programa. Zbog toga je kažnjena sa 30.000 rubalja (oko 500 evra) zbog kršenja zakona o protestima.

Današnje ročište zakazano je zbog naknadnih objava na društvenim mrežama u kojima je Marina napisala "da će se odgovorni za ruske akcije u Ukrajini naći na optuženičkoj klupi pred međunarodnim sudom". Rusija je početkom marta usvojila zakon protiv diskreditovanja oružanih snaga, a za ovo delo zaprećena je maksimalna kazna od 15 godina zatvora.

Na sudu je Ovsjanikova ponovila svoje reči i rekla da neće povući ono što je rekla. Kazala je da joj nije jasno zašto je tu i za što joj se sudi.

- Ono što se ovde događa je apsurdno. Rat je užas, krv i sramota. Vaše optužbe su kao da me optužujete za širenje majmunskih boginja. Svrha suđenja je zastrašivanje svih ljudi koji se protive sukobu u Ukrajini. Rusija je agresor, početak ovog rata je najveći zločin naše vlade - rekla je novinarka tokom suđena.

Advokat Ovsjanikove rekao je da ona ima pravo na slobodu govopra prema članu 29 ruskog Ustava, ali je sudija odbacio ove navode.

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    29. jul 2022 | 07:10

    Ovu treba u Sibir na duži vremenski period .

  • Vodolijax

    29. jul 2022 | 06:22

    Putin je pametan.....ne mogu njemu spodobe kao Kandićka & Moralne spodobe da pričaju kako one hoće....

  • 😳

    29. jul 2022 | 09:27

    NATO u blato

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA