U Šangaju satima na suncu čekaju testiranje zbog širenja podvarijante omikrona: "Prošle su 3 godine, dosta je"

 
 
 ≫ 
  • 0

U Šangaju je u nedelju na snazi bio crveni meteo-alarm pošto su zabeležene temperature više od 40 stepeni Celzijusa

Milioni stanovnika Šangaja danima na vrućini čekaju u redu kako bi se testirali na korona virus, nakon što su stručnjaci pre nekoliko dana otkrili novu podvarijantu omikron soja. Pojava ove varijante podgrejala je strahove stanovnika od ponovnog lokdauna koji je do pre mesec dana bio na snazi.

Vlasti Šangaja naredili su da građani u većini od 16 gradskih okruga u Šangaju prođu dva kruga obaveznog testiranja.

Vrlo zarazna podvarijanta omikron soja BA.5 brzo se širi širom sveta, a vlasti u Kini je vide kao veliku pretnju.

Nove podvarijante omikrona prijavljene su u nekoliko kineskih gradova, uključujući i Peking, Dalian i Ksian, koji je zatvoren već nedelju dana.

Sve veći broj novozaraženih i strah od ponovnog zatvaranja, dolaze u trenutku kada ovu najmnogoljudniju zemlju pogađa toplotni talas. U Šangaju je u nedelju na snazi bio crveni meteo-alarm pošto su zabeležene temperature više od 40 stepeni Celzijusa.

Čekanje na suncu učinilo je postupak masovnog testiranja još mučnijim za stanovnike, od kojih mnogi satima čekaju u redu, ali i za radnike u laboratorijama koji satima rade u punoj opremi.

Na kineskim društvenim mrežama pojavile su se fotografije zdravstvenih radnika koji leže na kockama leda, a stručnjaci upozoravaju da su upravo oni najugroženiji jer provode dosta vreme na suncu i preti im toplotni udar, piše CNN.

Šangaj je ranije ovog meseca zabeležio skok u broju infekcija koji su povezani sa jednim karaoke barom. U proteklih deset dana prijavljeno je više od 400 slučajeva. Rastuća epidemija podstakla je strahove da se grad vraća u masovno zatvaranje, samo nekoliko nedelja nakon što su građani izašli iz iscrpljujućeg karantina.

Grad sa 25 miliona stanovnika okončao je zatvaranje u celom gradu početkom juna, ali je nastavio da nameće stroga ograničenja, uključujući nemilosrdno testiranje i brza zatvaranja objekata u kojima su pronađeni slučajevi korona virusa. Od utorka, 240 naselja širom Šangaja označena su kao područja srednjeg ili visokog rizika i stavljena su pod blokadu.

Stanovnici da pripreme hranu i lekove

Zvaničnici Šangaja su više puta negirali da je zatvaranje širom grada neizbežno, ali to nije uspelo da ubedi stanovnike, koji su primetili da su vlasti takođe iznele slične tvrdnje u martu uoči prethodnog zatvaranja.

U ponedeljak su dva komšijska komiteta u Šangaju saopštila da stanovnici treba da "pripremaju hranu i lekove koji mogu da traju 14 dana kod kuće, kako bi bili bezbedni".

Obaveštenja su, nakon što su bila naširoko rasprostranjena na internetu, izazvala paniku među stanovnicima, što je dovelo do nove nestašice hrane i blokiranja pristupa medicinskoj nezi.

- Dobro, hajde da provedemo ceo život živeći u strahu od nestašice hrane i senke gomilanja svakodnevnih potrepština-  stoji u komentaru na Veibo-u, kineskoj društvenoj mreži.

- Prošlo je više od tri godine, kada će biti gotovo? Dosta je bilo! - napisao je drugi.

Video: Dramatičan snimak iz Šangaja: Ceo kvart u blokadi zbog jednog slučaja korone

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA