Udovica Abea je drugačija od svih japanskih prvih dama: Nije bila u senci supruga, često se držali za ruke

 
 
 ≫ 
  • 0

Uprkos njihovim često suprotnim stavovima, par je živeo u ljubavi, a Akie Abe se nije stidela da javnost zna za to. Često su se držali za ruke kada su izlazili iz aviona na svojim zvaničnim prekomorskim putovanjima - što je javni prikaz naklonosti koji se retko viđa u japanskim političkim krugovima

Kada se Akie Macuzaki udala za Šinza Abea, tada političkog pomoćnika u usponu, sledila je put koji su utabale japanske žene i napustila je posao u najvećoj reklamnoj agenciji u zemlji.

Tokom više od tri decenije braka, uključujući devet godina kao prva dama Japana, dokazala je da je sve, samo ne konvencionalna supruga političara.

Akie Abe je u Japanu najpoznatija po svojim otvorenim i progresivnim stavovima. Za razliku od svojih prethodnica, odbila je da ostane u senci svog supruga. Umesto toga, Akie je sebi odredila javnu ulogu u stilu koji je više sličan američkim prvim damama.

Aki Abe (60) je u petak postala udovica nakon što je njen suprug Šinzo Abe, bivši premijer Japana, ubijen usred bela dana tokom govora u gradu Nara, u atentatu koji je šokirao i razbesneo naciju.

U petak je krenula na višečasovno putovanje vozom kako bi bila pored supruga u bolnici u Nari. Sledećeg dana je njegovo telo kolima vratila kući u Tokio. U ponedeljak je žalila zajedno sa rođacima i prijateljima na privatnom bdenju u hramu.

Kroz sve to, Akie Abe je ostala prisebna i tiha kada se pojavljivala u javnosti. U utorak je održala privatnu sahranu, nakon koje će uslediti veće ceremonije.

Nakon što je njen suprug podneo ostavku na mestu premijera u decembru 2020, Akie je nestala iz javnosti. Sada je ponovo u centru pažnje, a javnost će je gledati dok žali zbog smrti bivšeg lidera zemlje.

Abeova "domaća opoziciona stranka"

- Akie Abe, kao prva dama, nije bila kao njene prethodnice - rekao je Tobias Haris, stručnjak za Aziju u Centru za američko napredovanje.

Njena podrška progresivnim stvarima, slobodni načini i veselo samopouzdanje oduševili su japansku javnost.

Među japanskim medijima Aki Abe je dobila nadimak "domaća opoziciona partija" Šinzu Abeu.

Sa sklonošću da iznese svoje mišljenje, otvoreno je osporila niz politika svog muža, od njegovog zalaganja za nuklearnu energiju do trgovinskog sporazuma Trans-pacifičkog partnerstva. Godine 2016. srela se sa demonstrantima na Okinavi koji su se protivili proširenju baze korpusa marinaca SAD, koju je podržao Šinzo Abe.

- Želela sam da prikupim i prosledom stavove koji ne dopiru do mog supruga ili njegovog kruga. To je malo kao opoziciona stranka, pretpostavljam - rekla je ona za Bloomberg 2016.

Akie se glasno zalaže za prava LGBTQ, a pridružila se i gej paradi u Tokiju 2014. Takođe podržava upotrebu medicinske marihuane, a pozirala je i na prostanom polju marihuane 2015.

Uprkos njihovim često suprotnim stavovima, par je živeo u ljubavi, a Akie Abe se nije stidela da javnost zna za to. Često su se držali za ruke kada su izlazili iz aviona na svojim zvaničnim prekomorskim putovanjima - što je javni prikaz naklonosti koji se retko viđa u japanskim političkim krugovima.

Aktivna na mrežama, delila trenutke života sa Abeom

Šinzo Abe se često pojavljivao na fotografijama koje je njegova supruga objavljivala na svom nalogu na Instagramu, smešeći se pored nje na događajima ili u šetnjama, mazeći njihovog psa na kauču, čitajući novine u kolima.

Na 30. godišnjicu njihovog braka, Akie Abe je objavila njihovu fotografiju na kojima nose kimona.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by 安倍昭恵 (@akieabe)

Na 32. godišnjicu objavila je fotografiju na kojoj slave sa tortom od višanja i vinom.

Ona je prva supruga japanskog premijera koja je aktivno koristila društvene mreže, posebno Fejsbuk i Instagram, deleći trenutne svog života se desetinama hiljada pratilaca.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by 安倍昭恵 (@akieabe)

Šinza Abea upoznala je kada je imala 22 godine, a on je bio sedam godina stariji od nje i radio je kao politički asistent. Zabavljali su se duže od dve godine, pre nego što su se venčali 1987.

Nisu imali dece. Akie Abe je rekla japanskim medijima da su tražili lečenje od neplodnosti u prvim danima svog braka, ali bezuspešno.

Tokom 1990. je radila kao radio di-džej, a nakon što je njen suprug dao ostavku na svoju prvu premijersku funkciju 2007. godine, smislila je plan da otvori izakaja pab.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by 安倍昭恵 (@akieabe)

- Kada je (Šinzo) Abe želeo da se vrati na lidersku poziciju 2012, bilo je tačno u isto vreme kada je bila zauzeta pripremama za otvaranje restorana. Ovo je nešto što je želela da radi neko vreme i mislila je da je, nakon što je Abe napustio premijerski mandat 2007, konačno dobila priliku za to - rekao je Haris, autor knjige "Ikonoklast: Šinzo Abe i novi Japan".

Prema rečima Harisa, naterala ga je da prizna da će i dalje moći da pokrene svoj biznis, nastavila je sa tim i to je bio veoma fin restoran.

Izakaja UZU otvoren je 2012. godine u Kanda distriktu u Tokiju, nekoliko meseci pre nego što je Šinzo započeo drugi mandat kao premijer.

Čak je i uzgajala sopstveni organski pirinač, u livadi koja se nalazi u prefekturi njenog muža, i služila ga u svom restoranu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by 安倍昭恵 (@akieabe)

U godinama pre nego što se vratila kao prva dama, Akie Abe se vratila na koledž i stekla master diplomu studija društvenog dizajna na Univerzitetu Rikjo.

- To je bio period neuspeha i teškoća za nas kao para. Posle nekog vremena, odlučio je da se ponovo fokusira na svoju političku karijeru. Osećala sam da moram da započnem sopstveni život - rekla je ona za The Wall Street Journal 2013.

Haris je rekao da je ona pokušavala da "bude svoj čovek" tokom političke karijere svog muža, a ne samo žena političara za koju Japan očekuje da radi stvari koje rade žene političara.

Video: Zastrašujuć snimak atentata na bivšeg premijera Japana usred bela dana na ulici dok je držao govor

(Telegraf.rs)

Video: Sastanak Vučića sa Fon der Lajen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA