Makronov ministar finansija nakon rezultata izbora: Ovo je demokratski šok

On je istakao da blok predsednika Emanuela Makrona i dalje ima najviše poslaničkih mesta u parlamentu

  • 0
Francuska izbori, Emanuel Makron, Marin Le Pen Foto: Tanjug/AP

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer rekao je danas da su projekcije izbornih rezultata "demokratski šok", ali i da je neosnovana bojazan da će zemlja biti bez vlasti.

Le Mer je istakao da blok predsednika Emanuela Makrona i dalje ima najviše poslaničkih mesta u parlamentu i da je od vitalne važnosti zatražiti podršku od političkih rivala koji podržavaju njegove zamisli.

Francuska izbori, Emanuel Makron, Marin Le Pen Foto: Tanjug/AP

Prve projekcije izlaznih anketa, pokazuju da je Makron na putu da izgubi apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini nakon drugog kruga parlamentarnih izbora.

Rezultati izlaznih anketa pokazuju da će Makronova koalicija "Zajedno" osvojiti najviše poslaničkih mesta, ali nedovoljno za apsolutnu većinu, a sledi alijansa stranaka levog centra "Nupes" na čijem je čelu Žan-Luk Melenšon.

Projekcije agencija "Ifop", "Opinionvej", Elabe" i "Ipsos" pokazuju da "Zajedno" osvaja između 200 i 260 poslaničkih mjesta, a Nupes između 149 i 200 mesta.

U Donjem domu je za apsolutnu većinu potrebno 289 mesta.

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA