≫ 

Linde: Švedska će ostvariti napredak u razgovorima sa Turskom

Finska i Švedska su aplicirale za ulazak u NATO prošlog meseca kao odgovor na ruski napad na Tursku, ali se sada suočavaju sa protivljenjem Turske

  • 1
En Linde, Švedska, ministarka spoljnih poslova Foto: Tanjug/AP

Švedska traži da napravi konstruktivan napredak u razgovorima sa Turskom po pitanju primedbi Turske na aplikaciju skandinavske zemlje da uđe u NATO savez, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova An Linde.

Finska i Švedska su aplicirale za ulazak u NATO prošlog meseca kao odgovor na ruski napad na Tursku, ali se sada suočavaju sa protivljenjem Turske, koja optužuje nordijske zemlje da daju utočište i podržavaju kurdske militante i ostale grupe koje Ankara smatra teroristima, preneo je Rojters.

- Naša aplikacija je dobila veliku podršku NATO članica. Ambicija nam je da, u konstruktivnom duhu, napravimo napredak po pitanjima koje je Turska postavila - navela je Linde.

Ona je naglasila da nema dileme da će Švedska odlučno stati sa saveznicima protiv terorizma.

- Uzećemo turske primedbe oko bezbednosti vrlo ozbiljno i kao NATO članica ćemo obezbediti sigurnost za sve države Alijanse, uključujući i Tursku - dodala je Linde.

Video: 100 dana sukoba u Ukrajini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Licemerka

    10. jun 2022 | 16:40

    Pa i moraće. Pola švedskih državljana letuje u Turskoj.😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA