Metju Mekonahi održao neverovatan govor u Beloj kući: Sa sobom doneo i patike devojčice ubijene u Teksasu

 
 
  • 0

Svako od četvoro dece predstavljenih u tužbi zadobilo je teške povrede od metka u različitim delovima tela, uključujući lice, leđa, nogu i rame.

Porodice četvoro dece teško povređene u masovnoj pucnjavi u Teksasu prošlog meseca tuže mrtvog napadača Salvadora Ramosa za 100 miliona dolara, a juče se povodom ove pucnjave oglasio i glumac Metju Mekonahi.

Mekonahi se pojavio se u utorak u Beloj kući kako bi pozvao Kongres da "dostigne viši nivo" i donese zakon o kontroli oružja u čast ubijenih u njegovom rodnom gradu Uvaldeu.

I sam vlasnik oružja, glumac je pozvao Kongres da pojača provere prošlosti za kupovinu oružja i podigne minimalnu starosnu dob za kupovinu poluautomatskih pušaka sa 18 na 21 godinu.

- Želimo sigurne škole i želimo zakone o oružju koji lošim momcima neće olakšati da dobiju prokleto oružje - rekao je on u 22-minutnom govoru.

Mekonahi, koji je rodom iz Uvaldea, rekao je da su on i njegova supruga Kamila Alves veći deo protekle nedelje proveli sa porodicama ubijenih u njegovom rodnom gradu.

Pokazao je slike njihovih umetničkih dela i doneo u prostoriju za brifing zelene patike koje je jedna devojka nosila svaki dan i koje su služile za identifikaciju njenog tela nakon pucnjave. Na jednoj od cipela je nacrtala srce.

Da podsetimo, 24. maja, 18-godišnji napadač je zapucao u osnovnoj školi Rob u Uvaldeu, ubivši 19 učenika i dvoje nastavnika. Ubicu su na kraju ubili agenti granične patrole.

Svako od četvoro dece predstavljenih u tužbi zadobilo je teške povrede od metka u različitim delovima tela, uključujući lice, leđa, nogu i rame.

Advokat Tomas Henri takođe istražuje sve dostupne pravne radnje protiv odgovornih strana za kršenje zakona o oružju i ustavnih prava.

- Ova početna tužba će nam omogućiti da otkrijemo dokaze i eventualno dodamo druge strane u tužbu, ako je potrebno, proces otkrivanja će se fokusirati na školski sistem, policiju, društvene medije i proizvođače oružja i municije - rekao je Henri.

- Jedina stvar koja je trenutno ključna u našoj zemlji jeste da obezbedimo da naša deca idu u školu i da se bezbedna vrate kući - rekao je on.

- Želimo da dobijemo pravdu za porodice koje su ovom pucnjavom pretrpele strašne gubitke i da obezbedimo brze promene koje će zaštititi našu decu dok su u školi - dodao je on.

Prema tužbi, "svako od ove dece je podvrgnuto opsežnoj medicinskoj nezi. Neki su bili podvrgnuti višestrukim operacijama, svi su zadobili teške fizičke povrede i nezamislive emocionalne traume".

- Bili su svedoci kako su njihovi prijatelji i nastavnici streljani i umirali pred njima - dodaje se.

Adrijana Rejes, Ramosova majka, imenovana je kao potencijalni optuženi.

Nakon pucnjave, Rejes je rekla da njen sin nije "čudovište", ali da bi mogao biti agresivan.

Teksas Uvalde škola pucnjava ubica Salvador Ramos majka Adriana Reyes Majka ubice Foto: Društvene mreže

- Ponekad sam imala nelagodan osećaj... Ume da bude agresivan... Ako bi se stvarno naljutio - rekla je ona.

Nekoliko masovnih pucnjava u SAD tokom prošlog meseca obnovila je poziv na kontrolu oružja, čemu su se protivili republikanci. Ramos je legalno kupio dve puške 17. i 20. maja, prema organima za sprovođenje zakona.

Članovi porodica preživelih pozvali su na zabranu poluautomatske puške AR-15 koja je korišćena u pucnjavama širom zemlje.

Teksas Uvalde škola pucnjava napadač Salvador Ramos Salvador Ramos Foto: Društvene mreže

Masovni strelci u Bafalu, Aurori, Sendi Huku, Krajstčerču i drugim gradovima širom sveta koristili su neku verziju puške AR-15 koja je postala simbol užasnog nasilja vatrenim oružjem.

Video: Svedok masakra u školi: Učenica je izašla krvava oko usta i nosa, dečak je plakao za umirućim drugom

(Telegraf.rs)

Video: "Tukli su ga i na albanskom tražili novac": Komšinica pretučenog Radića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA