Japan i NATO ojačavaju saradnju usred sukoba u Ukrajini

 
 
  • 3

Japanski i NATO zvaničnici složili su se da pojačaju vojnu saradnju i zajedničke vežbe pošto dele zabrinutost da sukob u Ukrajini izaziva pogoršanje bezbednosnog okruženja u Evropi i Aziji

Japanski i NATO zvaničnici složili su se danas da pojačaju vojnu saradnju i zajedničke vežbe pošto dele zabrinutost da ruska "specijalna operacija" u Ukrajini izaziva pogoršanje bezbednosnog okruženja u Evropi i Aziji.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši rekao je posle sastanka sa šefom Vojnog komiteta NATO-a Robom Bauerom da se Japan nada da će ojačati svoje veze sa evropskim zemljama i da pozdravlja prošireno učešće NATO-a u regionu Indo-Pacifika.

- Bezbednost Evrope i Azije su blisko isprepletene, posebno sada kada se međunarodna zajednica suočava sa ozbiljnim izazovima - rekao je Kiši.

Bauerova poseta Tokiju dolazi u trenutku kada japanske pomorske snage samoodbrane učestvuju u pomorskim vežbama NATO-a u Sredozemnom moru.

Japan, NATO, sastanak, Rob Bauer, Koji Yamazaki Tanjug/AP

Japan povećava svoje vojne kapacitete i saradnju sa Evropom, pored svog saveza sa Sjedinjenim Državama i partnerstva sa drugim zemljama u Indo-Pacifičkom regionu i šire, suočenim sa usponom Kine.

Premijer Fumio Kišida pozvan je na samit NATO-a kasnije ovog meseca, a navodno razmišlja da prisustvuje sastanku, čime bi postao prvi japanski lider koji je to učinio.

U maju, načelnik generalštaba japanske vojske Kodži Jamazaki pridružio se po prvi put sastanku kolega iz NATO-a u Belgiji.

Bauer je pohvalio njihov povećan angažman u rešavanju "zajedničkih bezbednosnih izazova".

Japan se brzo pridružio Sjedinjenim Državama i Evropi u uvođenju sankcija Rusiji i pružanju podrške Ukrajini, rekavši da kriza utiče ne samo na Evropu, već bi mogla dodatno da ohrabri Kinu da poveća svoju asertivnost u Indo-Pacifiku.

Video: Putin doneo odluku: Snage za nuklearno odvraćanje u posebnom režimu pripravnosti

(Telegraf.rs)

Video: Nezgodna rupa u Ulici Ljube Šercera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA