Odgovor na Putinove pretnje: Britanci šalju Ukrajini raketne sisteme dugog dometa

 
 
 ≫ 
  • 23

Rakete imaju domet od 80 kilometara - daleko dalje od artiljerije koju Ukrajina trenutno poseduje

Velika Britanija šalje Ukrajini svoje prve raketne sisteme dugog dometa, saopštilo je ministarstvo odbrane, uprkos pretnji Rusije Zapadu.

Ministar odbrane Ben Valas je rekao da će M270 višecevni raketni sistemi pomoći Ukrajini da se odbrani od Rusije, prenosi BBC.

- Ovi vrlo sposobni višestruki raketni sistemi omogući će našim ukrajinskim prijateljima da se bolje zaštite od brutalne upotrebe dalekometnog oružja, koje su snage (ruskog predsednika Vladimira) Putina neselektivno koristile da sravne gradove - rekao je Valas u saopštenju.

Britanska vlada nije potvrdila koliko će oružja poslati. Odluka je doneta u koordinaciji sa SAD, koja je prošle nedelje objavila da će postali raketni sistem Ukrajini.

M270 multiple-launch rocket system, raketni sitem Foto: Profimedia/APFootage/Alamy

Potez SAD je već razbesneo Moskvu, a u nedelju je ruski predsednik Vladimir Putin zapretio da će proširiti listu meta koje će Rusija napasti u Ukrajini ukoliko zapadne zemlje pošalju oružje dugog dometa Kijevu.

Britanska vlada je rekla da će u narednim nedeljama ukrajinska vojska u Britaniji biti obučena kako da koristi ove sisteme.

Britanski raketni sistem za višestruko lansiranje može da ispali 12 projektila u roku od jednog minuta i može da pogodi ciljeve u krugu od 80 km sa velikom preciznošću - daleko dalje od artiljerije koju Ukrajina trenutno poseduje.

Video: 100 dana sukoba u Ukrajini

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sekula

    6. jun 2022 | 08:26

    To to saljite im da izginu. Guraju im oruzije i pale ih da mogu da dobiju izgubljen rat. Na kraju zaboravljaju da Rusi imaju nuklearke,ako slucajno stvarno krenu da gube tesko da ce ostati ista od Ukrajine. Daleko od toga da im zelim to i voleo bih da se sutra zavrsi ovaj glupi rat ali to je realnost.

  • Z

    6. jun 2022 | 09:11

    Sve ima svoju granicu britanski i američki dripci! Jest neće biti ni Rusije ali neće biti ni vas ni Amerike ni Evrope.. Verovatno cijelog svijeta neće biti!

  • Рус

    6. jun 2022 | 08:42

    Samo šalji, još još. To se zove zalaganje za prekid rata. Niko nije nevin u ratu, svaka je strana kriva na svoj način. Ali ovo je očigledno rata zapada sa saveznicima preko ukrajine protiv Rusije. Rusija će ići do poslednjeg metka. Zapada i savseznici "zaboravljaju" upozorenje Putina sa početka sukoba da ako oseti ugroženost Ruskog naroda neće biti dobro po svet. Dajte pošaljite to više, da se pritisne dugme i neka krene rock "n" roll..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA