Erdogan predlaže sastanak Rusije, Ukrajine i UN u Istanbulu: Putin spreman da omogući tranzit žita iz Ukrajine

 
 
  • 1

U razgovoru sa Erdoganom Putin je ponovio da Rusija može da izveze značajne količine đubriva i hrane u slučaju da sankcije Moskvi budu ukinute

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan predložio je, tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, održavanje sastanka delegacija Rusije, Ukrajine i UN u Istanbulu povodom sukoba u Ukrajini, kao i ulogu u mogućem mehanizmu nadgledanja ako se obe strane slože, saopštila je kancelarija turskog predsednika.

- Razgovaralo se o regionalnim pitanjima, poput ruske operacije u Ukrajini, kao i tursko-ruskim odnosima - navedeno je u saopštenju.

Erdogan je kazao da su potrebni koraci koji će minimizirati negativne posledice rata i ojačati poverenje brzim obnavljanjem mira između Rusije i Ukrajine.

Predsednik Turske je tokom razgovora rekao i da se u Siriji nastavljaju napadi terorističke organizacije PKK/YPG (Kurdistanske radničke partije) na Tursku i sirijsko civilno stanovništvo.

Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je spremnost Rusije da omogući nesmetan tranzit robe, saopštila je danas pres služba Kremlja.

- U razgovoru o situaciji u Ukrajini akcenat je stavljen na bezbednost plovidbe u Crnom i Azovskom moru i eliminisanje pretnje od mina - navodi se u saopštenju.

Putin je istakao spremnost ruske strane da promoviše nesmetano otpremanje robe u koordinaciji sa turskim partnerima, a to se, kako je naveo Kremlj, odnosi na žito iz ukrajinskih luka.

Putin je takođe ponovio da Rusija može da izveze značajne količine đubriva i hrane u slučaju da sankcije Moskvi budu ukinute, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Video: Donjeck slavi Putinovu odluku da prizna dve samoproglašene republike

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    30. maj 2022 | 20:37

    Jedino Erdogan pokusava da nesto smiri dok svi drugi dolivaju ulje na vatru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA