U Holandiji uhapšen osumnjičeni za genocid u Ruandi 1994.

 
 
 ≫ 
  • 0

Holandski tužioci kažu da je 64-godišnji muškarac optužen za učešće u masakrima uhapšen nakon zahteva za ekstradiciju

Jedan muškarac iz Ruande uhapšen je u Holandiji na osnovu zahteva Ruande za ekstradiciju zbog sumnje da je umešan u genocid u toj centralnoafričkoj zemlji 1994. godine, saopštili su holandski tužioci.

Ovaj 65-godišnji muškarac, koji nije identifikovan, živi u Holandiji od kada je tamo dobio azil 1999. godine.

Uhapšen je u sredu u gradu Ermelo, 44 milje istočno od Amsterdama.

- Taj čovek je 1994. godine bio oficir žandarmerije u Ruandi. Prema ruandskim vlastima, on je igrao istaknutu ulogu u masakrima počinjenim u glavnom gradu Ruande Kigaliju i opštini Mugina - navodi se u saopštenju tužioca.

Masovno ubijanje stanovništva Tutsija u Ruandi počelo je 6. aprila 1994. godine, kada je avion sa tadašnjim predsednikom Juvenalom Habijarimanom oboren i srušen u Kigaliju, glavnom gradu, ubivši vođu koji je, kao i većina Ruandaca, bio etnički Hutu. Za obaranje aviona okrivljeni su Tutsi, i iako su oni to negirali, grupe Hutu ekstremista počele su da ubijaju Tutsije, uključujući decu, uz podršku vojske, policije i milicije.

Procenjuje se da je tokom masakra u župi Mugina ubijeno oko 30.000 civila.

Holandski tužioci rekli su da je, prema ruandskim vlastima, policajac bio blisko uključen u planiranje i izvršenje masakra u Mugini, uključujući snabdevanje oružjem milicijama koje su ubijale izbeglice Tutsija.

Uhapšeni čovek je dobio holandsko državljanstvo 2013. godine, ali su imigracione vlasti tražile da ga oduzmu na sudu nakon što su optužbe protiv njega izašle na videlo. On je uhapšen nakon što je njegova poslednja žalba iscrpljena u sredu.


Video: Žan Klod Junker mrtav pijan umalo zapalio političare iz Ruande

(Telegraf.rs)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA