General SAD za specijalne operacije u Evropi izneo strategiju: Šta Ukrajina da promeni da bi pobedila u ratu

 
 ≫ 
  • 5

Bivši zapovednik Jedinica za specijalne operacije SAD-a u Evropi, penzionisani general Majk Repas smatra da bi zapadne zemlje trebalo da okupe strateške snage u pet brigada i do 40.000 istreniranih vojnika, što bi, veruje, uveliko promenilo situaciju u Ukrajini

Bivši zapovednik Jedinica za specijalne operacije SAD-a u Evropi, penzionisani general Majk Repas smatra da bi međunarodna zajednica morala značajno da pojača podršku Ukrajini kako bi ona mogla da pobedi u sukobu sa Rusijom. Repas, zadužen da pruža edukaciju i savetodavnu podršku ukrajinskoj vojsci prema ugovoru s američkom vladom, prošlog meseca posetio je Poljsku i Ukrajinu kako bi se bolje upoznao sa situacijom na terenu.

On je rekao da je ukrajinski lanac dostave vojne opreme nedelotvoran i da je potrebna obučena vojska "kako bi se Rusi isterali iz Ukrajine". Smatra da bi SAD i druge zapadne zemlje trebalo da okupe strateške snage koje se sastoje od pet brigada i do 40.000 istreniranih vojnika te da bi to uveliko promenilo situaciju u Ukrajini.

U intervjuu za CNN je kazao da je tokom posete u zaraćenom području ustanovio da Ukrajini još treba puno pomoći.

- NATO je prespor. Dodatan problem je taj da nemamo uvid u to što se događa sa vojnom opremom nakon što ona stigne u Ukrajinu. Umesto da je snabdevanje vojnom opremom profesionalne prirode, ona je personalne. Viši službenici utvrđuju prioritete distribucije i koliko sam mogao da primetitim, ti prioriteti se ne temelje na razumevanju stope potrošnje, budućih operacija ili objektivnih podataka. Distribucija se temelji na pozivu zapovednika brigade X ili sektora Y koji kaže da mu treba 27 projektila Javelin. Dakle, vrlo je personalizovano, a to nije način na koji se provodi ratna logistika - primetio je Repas.

Michael Repass, Majk Repas Majkl Repas, prvi sa desna / Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial

Na pitanje može li rat u Ukrajini previše da se odugovlači, general je istakao tri moguća scenarija: da Rusija vodi odluke na bojnom polju u svoju korist, da Ukrajina vodi odluke na bojnom polju u svoju korist ili - pat pozicija.

- Dva od tri ishoda donose pobedu Rusiji jer bi ona u slučaju pat pozicije utvrdila pobedu na temelju činjenica na terenu i nastavila okupaciju na proširenom području Ukrajine. To bi Rusiji izvojevalo manju pobedu, ali bi se ipak radilo o pobedi i kontroli nad značajno proširenim terenom. Kako Zapad reaguje? Svi misle samo na trenutno stanje na ratištu i šalju vojnu opremu. No, ukrajinskoj vojsci su potrebne obučene vojne snage kako bi isterala Rusiju iz Ukrajine jer nema dovoljno opreme, oružane moći i istreniranih vojnika - ističe penzionisani general.

On primećuje da će "Rusija uvek imati više vojne snage, ne nužno bolje, ali više vojnika".

- Kao što je Staljin jednom rekao - kvantitet ima svoj kvalitet. Pitanje je ko će koga pre izmoriti, a u jednom trenutku bi se situacija mogla preokrenuti u korist Rusije. Zato i smatram da Ukrajini trebaju dodatne vojne snage. A šta može učiniti Zapad? Jednu od četiri stvari. Prvo, mora da oslabi Rusiju jačanjem vojne sposobnosti Ukrajine. Drugo, mora da odvrati Rusiju jačanjem NATO-a. Treće, treba da zakine ruske oružane snage i sposobnosti. I konačno, mora da osigura poraz Rusije u Ukrajini, a to se može postići postavljanjem strateških i operativnih rezervnih snaga koje mogu da izvode ofanzivne operacije kako bi se Rusi maknuli iz Ukrajine i kako bi se osigurale granice te zemlje - dodao je.

Repas smatra da bi SAD, Francuska, Britanija i Nemačka trebalo da uspostave brigade.

- Ove nacije imaju značajan vojni kapacitet i mogle bi da opreme ukrajinske jedinice i zatim ih obučavaju na svojoj teritoriji. Dakle, to bi bilo pet brigada u pet operativnih sektora. A za to bi vam trebalo verovatno šest do osam meseci. Ovih pet brigada imalo bi zapadnu opremu, integrisani pristup vazdušno-kopnenoj borbi gde imate sva sredstva koja su vam na raspolaganju, uključujući tenkove, vazdušnu podršku i protivazdušnu obranu. U brigadi ima oko 8.000 vojnika, dakle to je do 40.000 ljudi u pet brigada. Verujem da su Ukrajinci sposobni da pronađu toliko vojnika s obzirom na trenutnu vanrednu situaciju - smatra general.

Repas je prokomentarisao novog ruskog zapovednika za Ukrajinu, generala Aleksandra Dvornikova, istakavši da se radi o "čoveku za ratovanje, a ne za igru međusobnog iscrpljivanja".

- On nije tip za manevarsko ratovanje. Učini će ono što je radio celi život, a to je da se prvo razori i uništi sve što mu se nađe na putu, a zatim se šalju trupe. Te će trupe silom evakuisati ukrajinske građane kako bi osigurale da nema potencijala za pokret otpora - smatra Repas.

Upitan da li misli da će rat u Ukrajini da se proširi, američki general je rekao da Belorusija pruža utočište Rusiji još od početka sukoba.

- Mnogi smatraju da je Belorusija država pijun i da njome zapravo upravlja Moskva. Ta zemlja nije poslala svoju vojsku, ali je na svom području smestila ruske snage. Omogućila je pokretanje operacija sa svoje teritorije. Rusi su odatle lansirali kopnene i vazdušne napade. Tri baltičke države i Poljska su uverene da su one sledeća meta nakon Ukrajine. One Rusiju vide kao egzistencijalnu pretnju. A nema dokaza da Putin namerava da se zaustavi na Ukrajini - zaključuje Repas.

Video: Borbe oko nuklearne elektrane Zaporožje: Oklopna vozila na parkingu ispred zgrade

(Telegraf.rs)

Video: Predstavljen Veliki atlas Srbije na Sajmu knjiga, kapitalno delo Službenog glasnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    6. maj 2022 | 13:45

    Dzaba americki generali. Jos malo pa ce cela Ukrajina biti pod Ruskom kontrolom. A i zapadu se ne pise nista lepo. Zivela Rusija

  • Mihailović

    6. maj 2022 | 13:59

    Amerikanci samo rade da se Rusi i Evropljani međusobno poubijaju...

  • Ema

    6. maj 2022 | 15:15

    Da se predaju i da urade ono štu su Rusi rekli .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA