Osmoro ljudi preminulo usled trovanja alkoholom kućne proizvodnje u Iranu, čak 51 osoba završila u bolnici

 
 ≫ 
  • 0

Sedamnaest osoba je u kritičnom stanju na intenzivnoj nezi, dok je 30 pacijenata u procesu dijalize

Osam osoba je preminulo, a 51 je hospitalizovana zbog trovanja alkoholom kućne proizvodnje u iranskom gradu Bandar Abasu.

Sedamnaest osoba je u kritičnom stanju na intenzivnoj nezi, dok je 30 pacijenata u procesu dijalize. Policija je potvrdila da je uhapsila osam osoba zbog sumnje u proizvodnju i distribuciju alkohola.

Proizvodnja, prodaja i konzumiranje alkohola je striktno zabranjeno i Iranu, a izuzetak su samo određene verske manjine. Kazna za konzumiranje alkohola za muslimane je 80 udaraca bičem, prenosi BBC.

Zvaničnici u Bandar Abasu nisu otkrili o kojoj tačno supstanci je reč, ali je proteklih godina nekoliko stotina Iranaca umrlo nakon konzumacije pića koja su sadržavala smrtonosne nivoe metanola.

Metanol se koristi u proizvodnji antifriza, rastvarača i goriva, ali se ponekad dodaje i u ilegalno proizvedena žestoka pića kako bi se povećao sadržaj alkohola. Međutim, nekada i u malim količinama može uzrokovati slepilo i smrt.

Pogrešno verovanje da konzumiranje i grgljanje alkohola može sprečiti zarazu korona virusom dovelo je do povećanja trovanja metanolom u Iranu na početku pandemije.

U aprilu 2020. godine ministarstvo zdravlja je saopštilo da je preminulo više od 500 ljudi, dok je 5.000 osoba potražilo lekarsku pomoć zbog trovanja. Ove brojke se odnose na period od tri meseca.

Video: Ovako je bilo na Nuccijevom nastupu sa kojeg je 16 mladih hospitalizovano zbog trovanja alkoholom

(Telegraf.rs)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA