Šta je sve papa rekao u intervjuu o Putinu, Ukrajini i slanju oružja

 
  • 8

Još nismo dobili odgovor i još uvek insistiramo, čak i ako se plašim da Putin ne može i ne želi da ima ovaj sastanak sada. Ali tolika brutalnost, kako je ne zaustaviti?, pita se pontifex maximus kako da se zaustavi sukob u Ukrajini

Papa Franja rekao je u intervjuu objavljenom u utorak da je tražio sastanak u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi pokušao da zaustavi rat u Ukrajini, ali nije dobio odgovor. Papa je takođe rekao italijanskom listu Corriere della sera da patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril, koji je dao punu podršku ratu, „ne može postati Putinov dečak na oltaru“.

Franja, koji je po početku sukoba u Ukrajini posetio rusku ambasadu rekao je za novine da je oko tri nedelje nakon sukoba zamolio i visokog diplomatu Vatikana da pošalje poruku Putinu. Poruka je bila da je "voljan da ide u Moskvu".

- Želeo sam da napravim jasan gest, da ga vidi ceo svet, i zbog toga sam otišao kod ruskog ambasadora. Zamolio sam ih da mi objasne, rekao sam im „moli vas prestanite“. Tada sam zamolio kardinala Parolina da posle dvadeset dana rata pošalje Putinu poruku da sam spreman da idem u Moskvu. Još nismo dobili odgovor i još uvek insistiramo, čak i ako se plašim da Putin ne može i ne želi da ima ovaj sastanak sada. Ali tolika brutalnost, kako je ne zaustaviti? Pre dvadeset pet godina isto smo doživeli sa Ruandom - istakao je Papa.

Papa Franja Vatikan Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Upitan da prokomentariše odnos NATO i Kremlja, Papa ističe svoju doktrinu koja je uvek u središtu imala kritiku svake trke u naoružanju, ne-eskalaciji u proizvodnji oružja, koje neko pre ili kasnije odluči da testira na terenu, izazivajući smrt i patnju.

- Ne mogu da odgovorim na pitanje da li je ispravno snabdevati Ukrajince. Jasno je da se na toj zemlji testira oružje. Rusi sada znaju da su tenkovi od male koristi i razmišljaju o drugim stvarima. Ratovi se vode radi toga: da se testira oružje koje smo proizveli. Tako je bilo u Španskom građanskom ratu pre Drugog svetskog rata. Trgovina oružjem je skandal, malo ko se tome protivi. Pre dve-tri godine u Đenovu je stigao brod natovaren oružjem koji je morao da bude prebačen na veliki teretnjak da ga preveze u Jemen. Lučki radnici to nisu hteli da urade. Rekli su "hajde da pomislimo na decu Jemena". To je mala stvar, ali lep gest. Takvih bi trebalo da bude više - izjavio je Papa.

Pre ovog intervjua, Papa Franja (85) nije konkretno pomenuo Rusiju ili Putina javno, još od početka sukoba 24. februara. Ali nije ostavio ni mnogo sumnje koju stranu kritikuje, koristeći izraze kao što su "neopravdana agresija", "invazija" i "lamentiranje nad zverstvima protiv civila".

Upitan o putovanju u ukrajinsku prestonicu Kijev, za koji je Franja prošlog meseca rekao da postoji mogućnost, papa je rekao da za sada neće ići.

- Za sada ne idem u Kijev. Poslao sam kardinala Mihaela Černija (prefekta Dikasterija za unapređenje integralnog ljudskog razvoja) i kardinala Konrada Krajevskog koji su tamo otišli ​​po četvrti put. Ali osećam da ne moram da idem. Prvo moram da idem u Moskvu, prvo moram da upoznam Putina. Ali i ja sam sveštenik, šta da radim? Radim šta mogu. Kad bi Putin samo otvorio vrata ... - rekao je on.

Papa Franja Patrijarh Kiril Papa Franjo i Patrijarh Kiril / Foto: Tanjug/AP

Upitan da li može patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, biti čovek koji može da ubedi lidera Kremlja da otvori vrata, na šta Papa odmahuje glavom.

- Razgovarao sam sa Kirilom 40 minuta preko "Zuma". Prvih dvadeset mi je sa podsetnika u ruci čitao sva opravdanja za rat. Saslušao sam, rekao mu da ne razumem ništa u ovome. Brate, mi nismo državni sveštenici, ne možemo da koristimo jezik politike, već Isusov. Mi smo pastiri istog svetog naroda Božijeg. Za ovo moramo da tražimo puteve mira, da stanemo na kraj sa pucanjem iz oružja. Patrijarh ne može da se transformiše u Putinovog oltarskog dečaka. Imao sam zakazan sastanak sa njim u Jerusalimu 14. juna. To bi nam bilo drugi sastanak lice u lice, nema veze sa ratom. Ali sada se i on slaže da odustanemo, to bi mogao da bude dvosmislen signal - preneo je Papa.

Papa je takođe rekao i da mu je mađarski premijer Viktor Orbanom 21. aprila, rekao da „Rusi imaju plan, da se sve završi 9. maja“, misleći na godišnjicu oslobođenja Rusije na kraju Drugog svetskog rata.

- Nema dovoljno volje za mir.  Zbog toga sam želeo da sa Solferinom objavim knjigu koja ima podnaslov Hrabrost za izgradnju mira. Orban, kada sam ga sreo, rekao mi je da Rusi imaju plan, da će sve biti gotovo 9. maja. Nadam se da je tako, pa bismo razumeli i brzinu eskalacije ovih dana. Jer sada to nije samo Donbas, to je i Krim, Odesa, crnomorska luka u Ukrajini. Pesimista sam, ali moramo učiniti svaki mogući gest da zaustavimo rat.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KASNO

    3. maj 2022 | 14:55

    Kasno si se papa javio. Trebalo je da reagujes kada je Amerika i Engleska ubacivala fasiste u Ukrajinu da ubijaju ruski narod. Tvojih ti zao, a Rusa nije. Pa zar nismo svi hriscani. Poseti i Jasenovac i pokloni se humkama Srba, Jevreja i Roma koje su pobile tvoje ustase.

  • Aca

    3. maj 2022 | 14:29

    Koga boli uvo šta zapadna sekta i njihovi sateliti misle

  • Nikolas

    3. maj 2022 | 15:13

    AKO SE OVAKO NASTAVI JA SE STVARNO BOJIM DA CE OVO BITI POSLEDNJI PAPA I DA NEM SE BLIZI APOKALIPSA!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA