≫ 

Ruski tenkovi imaju ozbiljnu "falinku" u dizajnu koja im odmaže u Ukrajini

Problem sa ruskim tenkovima je u tome kako se skladišti njihova municija

  • 27
Uništeni ruski tenkovi , Ukrajina Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/Maxym Marusenko/NurPhoto

Smatra se da je na stotine ruskih tenkova uništeno otkako je počeo sukob u Ukrajini. Prema proceni britanskog ministar odbrane Bena Volasa, veruje se da ih je uništeno čak 580.

Ali problemi Moskve nisu samo broj tenkova koje je izgubila, već i njihova efikasnost, s obzirom na to da stručnjaci, prema informacijama sa terena, ocenjuju da ruski tenkovi, zapravo, imaju "ozbiljan feler". I zapadna vojska to zna već decenijama, nazivajući ga efekat „jack in the box" (lutka koja iskače iz kutije).

Problem sa ruskim tenkovima je u tome kako se skladišti njihova municija. Za razliku od savremenih zapadnih tenkova, ruski imaju više granata smeštene u svojim kupolama, što ih čini veoma ranjivim, jer čak i indirektan pogodak može da pokrene lančanu reakciju koja dovodi do eksplozije čitavog skladišta municije koja broji i do 40 granata. Takav udarni talas može da bude dovoljan da raznese kupolu tenka do visine dvospratne zgrade.

- Problem sa ruskim tenkovima je greška u dizajnu. Svaki uspešan pogodak brzo zapali municiju, što izaziva ogromnu eksploziju, a kupolu bukvalno odnosi u vazduh - rekao je Sem Bendet, savetnik sa Program ruskih studija u Centru za novu američku bezbednost.

Postoje i neke prednosti takvog sistema. Bendet smatra da je Rusija izabrala ovaj sistem kako bi uštedela prostor i dala tenkove nižeg profila, što ih čini težim za udarce u borbi.

- Greška znači da posada tenka, obično dva čoveka u kupoli i treći u pogonu zavise od sreće. Ako ne izađete u prvoj sekundi, nazdravljate - rekao je Nikolas Dramond, analitičar odbrambene industrije specijalizovan za kopneno ratovanje i bivši oficir britanske vojske.

Dramond ističe da eksplodirajuća municija stvara probleme za skoro sva oklopna vozila koja Rusija koristi u Ukrajini, a kao primer daje borbena vozila pešadije BMD-4, koje obično ima do tri člana posade, a koje može da ponese još pet vojnika. BMD-4, zapravo naziva „pokretni kovčeg” koji se „samouništi” kada ga pogodi raketa.

Na grešku u dizajnu ruskih tenkova zapadnim vojnicima je skrenuta pažnja još tokom zalivskih ratova protiv Iraka 1991. i 2003. godine, kada je veliki broj ruskih pripadnika iračke vojske u tenkovima T-72 - doživeo istu sudbinu. Dramond smatra da Rusija tada nije naučila lekciju.

- Oklop kod serija tenkova T-90, naslednika T-72, je nadograđen, ali je njegov sistem punjenja projektila ostao sličan onom u prethodniku, ostavljajući ga jednako ranjivim. T-80, još jedan ruski tenk koji može da se vidi na terenu u Ukrajini, ima sličan sistem za punjenje projektila - ističe Dramont.

Međutim, zapadne vojske su naučile iz Zalivskog rata da municija mora da se razdvoji "u pregrade". Zapadni tenkovi, s toga, imaju kupolu koja se nalazi na vrhu, a ta kupola ne ulazi u odeljak za posadu, već je na vrhu i sva municija je unutar nje. 

- Dakle, ako kupola bude pogođena i raznesena, posada je i dalje bezbedna ispod. To je veoma pametan dizajn - objašnajva Dramond.

I drugi zapadni tenkovi, kao što su M1 Abrams koje koriste SAD i neke savezničke vojske, su veći i nemaju vrtešku. U Abramsu, četvrti član posade u tenku vadi granate iz zapečaćenog odeljka i prenosi ih u cev za pucanje. Odeljak ima vrata koja član posade otvara i zatvara između svakog metka iz tenka, što znači da će, ako je tenk pogođen, verovatno samo jedna granata biti izložena u kupoli.

To znači da precizan pogodak može da ošteti tenk, ali ne mora nužno i da ubije posadu. Dramond objašnjava da granate koje koriste zapadne vojske ponekad izgore pod visokom toplotom koju generiše dolazeći projektil, ali ne eksplodiraju.

Video: Ruska vojska u okolini Kijeva: Na desetine tenkova, kamiona i borbenih vozila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baba

    28. april 2022 | 22:44

    Tacno se vidi ko drzi sve medije u Evropi...

  • Bata

    28. april 2022 | 22:39

    Ako su to rekli britanci onda sigurno nema veze sa istinom. Oni su se toliko izgubili u svojim lažima da će pisati da je sutra 1.maj.

  • Rade

    28. april 2022 | 22:35

    Ma kad' Zapad tako kaže to je to! 🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA