Život na visokoj nozi, tuča sa bankarom: Tajni svet Holanđanina za kog se veruje da je Putinov zet

 
 
  • 1

O braku Katarine Tihanove, koja je udata za Putinovog saradnika se u više navrata pisalo, međutim o Mariji i njenom partneru se malo zna

Jednog matrovskog jutra ljude u predgrađu Amsterdama Duvindreht bili su iznenađeni kada su videli da se na jednom placu na ogradi vijori ukrajinska zastava. Na poštanskom sandučetu zalepljena je nalepnica "AveMariaPutin" sa propratnom porukom na engleskom jeziku.

- Na manje od 2.000 kilometara od vašeg mirnog kraja nalazi se slobodna zemlja koju uništava vaš otac. Nemoguće je doći do njega, čak ni dželat ne može da ga zaustavi, ali roditelji i deca su druga priča. Molim vas, slušajte svoje srce i prestanite sa ovom besmislenom patnjom. Preklinjem te, Marija Putina - pisalo je.

Vlasnik pomenutog placa je 42- godišnji Holanđanin, po profesiji građevinski inženjer Jorit Fasen, koji je 12. marta u izjavi za sajt koji se bavi istraživačkim novinarstvom, rekao da u Moskvi živi 16 godina i da od tada nije dolazio u domovinu.

- U jednom trenutku nsam želeo da se vratim u Holandiju, ali mi život u Moskvi zaista prija - rekao je on u izjavi za sajt Follow the money.

Marija i njena sestra Katarina Tihanova, koje je Putin dobio u braku sa Ljudmilom, godinama su živele daleko od očiju javnosti. Putin se od svoje supruge Ljudmile razveo 2013 godine.

Iako su godinama skrivane, Putinove mezimice su se prethodne nedelje našle na naslovnim stranama, kada su SAD i članice EU uvele sankcije protiv njih.

O braku Katarine Tihanove, koja je udata za Putinovog saradnika se u više navrata pisalo, međutim o Mariji i njenom partneru se malo zna.

Zajednička istraga koju su sproveli Current Time i Meduza obuhvatila je i Fasena. O njemu su uspeli da iskopaju na kojoj adresi u Moskvi živi sa suprugom jer je sa te adrese naručivana hrana, kao i adresu na kojoj je registrovao firmu za kupovinu placa u Amsterdamu.

Fasen i Marija nisu odgovorili na pitanja koja su mu poslata preko Telegrama iz Meduze i Current Time-a.

Sam Fasen je ranije u intervjuu za jedan holandski list negirao da je oženjen Putinovom ćerkom.

- To je apsolutno pogrešno. Oženjen sam Ruskinjom. Imamo decu - rekao je on u pomenutom intervjuu.

Međutim, jedan zvaničnik blizak Putinu koji poznaje njegovu porodicu rekao je za Current Time i Meduzu da se Fasen sada oseća zarobljenim, s obzirom na novonastale tenzije i da se plaši povratka u Holandiju.

Niko ne zna zašto se Marija preziva Voronstova

Marija, koja inače poseduje diplomu Medicinskog fakulteta da državnog univerziteta u Moskvi, objavila je nekoliko naučnih radova pod imenom Marija Fasen, ali sada u javnosti kao prezime koristi Voronstova. Upravo pod tim prezimenom su protiv nje uvedene sankcije u SAD i EU.

Međutim, nije u potpunosti sigurno odakle potiče prezime Voronstova. Ne postoje podaci o prošlosti Putinove porodice ili njegove bivše žene koji se vezuju za ovo prezime. Prezime Marijine sestre Katerine potiče od prezimena njene babe Ljudmile Putine.

Ono što takođe javnost ne zna je kako su se Marija i Fasen upoznali. Ipak, zna se da je početkom 2000-ih Marija prisustvovala maskenbalu u čast kraljice u Fasenovom rodnom gradu.

Druga fotografija iz 2005. godine, objavljena u holandskim novinama Leidsch Dagblad, prikazuje Fasena kako lepi plakat na prozor u Lajdenu, sa ženom koja jako liči na Mariju.

Vladimir Putin ćerka , Maria Vorontsova, Mariya Vladimirovna Putina, Maria Faassen Marija je ranije objavila nekoliko radova pod prezimenom Fasen Foto: Dmitry Feoktistov / TASS / Profimedia

Četiri godine kasnije isti list je objavio da su se Fasen i Marija uselili u penthaus u predgrađu. Podaci iz katastra pokazuju da je Fasen platio 700.000 evra za kompleks, čiji naziv u prevodu znači "Krimski okrug", piše Radio slobodna Evropa.

Komšije su rekle za holandske medije da često viđaju par koji redovno kupuje na pijaci.

Prema izveštajima holandske štampe, u leto 2008. godine Marija i Fasen su se venčali u zamku u Vasenaru, u modernom predgrađu Haga. Navodi se da su svedoci koji su očigledno prisustvovali događaju su rekli da mladini roditelji nisu bili prisutni, ali jeste njena mlađa sestra.

Tuča sa poznatim bankarom i avionska nesreća

Nekoliko godina kasnije, tačnije 10. novembra 2010. godine, prema izveštajima ruskih vesti, holandski državljanin po imenu Jorit Fasen teško je pretučen u incidentu na moskovskom autoputu u kojem je učestvovao i poznati bankar Matvej Urin.

Urin i njegovi telohranitelji privedeni su nekoliko sati nakon napada od strane pripadnika Federalne službe, elitne grupe telohranitelja koji čuvaju Putina i druge najviše vladine zvaničnike, zajedno sa tadašnjim šefom moskovske policije Vladimirom Kolokolcevom, piše u novinskim izveštajima.

Kolokolcev je kasnije postao ruski ministar unutrašnjih poslova, dok je Urin više od osam godina proveo u zatvoru. Mreža banaka koje je posedovao ili kontrolisao dovedena je u stečaj. Urinov vozač i telohranitelji takođe su osuđeni na dve i četiri godine zatvora.

U to vreme ruski mediji su Fasena nazivali visokim službenikom koji kontroliše rad u Gaspromu, međutim, niko od njih ga nije povezivao sa Putinovom ćerkom sve do 2016. godine kada je New Times obelodanio njihovu vezu.

Urinov advokat nije želeo da razgovara sa novinarima Meduze, međutim advokat njegovog vozača je rekao da su neke procedure tokom suđenja bile neuobičajene.

- Odmah nam je bilo jasno da Fasen nije "običan čovek". Bilo je glasina da je pripadnik Federalne jedinice - rekao je advokat.

Ruski list Vedomosti je 2011. godine pisao o Fasenu navodeći da je stručnjak za upravljanje nekretninama u Gasprombank- Investu i da je kasnije postao potpredsednik Strojtrasgasa, Gaspromove sestrinjske firme.

Vladimir Putin ćerka, Maria Vorontsova, Mariya Vladimirovna Putina, Maria Faassen Marija je navodno sa Fasenom nekoliko meseci godišnje boravila u Holandiji Foto: Ekaterina Chesnokova / Sputnik / Profimedia

Izvor blizak Putinovom bliskom krugu prijatelja i saradnika rekoa je da su Marija i Fasen sve do jula 2014. godine po nekoliko meseci godišnje boravili u Holandiji. Te godine su separatisti koje podržava Rusija iskoristili ruske rakete kako bi oborili Malezijski avion sa putnicima koji je leteo iznad istočne Ukrajine.

U avionskoj nesreći poginulo je 298 osoba, od toga 198 holandskih državljana. Holandija je sprovela suđenje tokom kog su tužioci prikazali nekoliko snimaka i druge forenzičke dokaze koji pokazuju da je navodno ruska vojska imala udela u obaranju aviona.

Nakon ove istrage Putin je odlučio da njegova ćerka i unuk sve vreme žive u Rusiji.

- Fasen nije bio spreman da vosi takav život, ali nije imao izbora - kaže izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Tokom 2014. godine Fasen se zaposlio u građevinskoj kompaniji "RG Development", tvrdi jedan od zaposlenih u firmi koji je želeo da ostane anoniman. Kompaniju je godinu dana ranije osnovao blizak Putinov prijatelj i saradnik Arkadij Rotenberg.

Fasen je imenovan da vodi veliki projekat oko izgradnje sedišta državnog naftnog giganta Rosnjefta.

Ali finansijska kriza koja je nastala kada su zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji zbog aneksije Krima zaustavila je taj projekat. Mihail Leontjev, portparol Rosnjefta, nije odgovorio na pitanja Meduze i Current Timea o detaljima ovog projekta.

Sam Fasen je bio zaposlen u RG-Development-u do 2018. godine, primajući mesečnu platu od 900.000 rubalja ( oko 11.200 dolara), prema podacima baze o ličnim porezima koja je procurela na internetu. Razlozi njegovog odlaska nisu odmah bili jasni.

Porodična prepiska

Ako je suditi po podacima grupe koja okuplja Holanđane u inostranstvu, Fasen je poznat ovom udruženju, ali su ga retko viđali na proslavama koje oreganizuju povodom državnih praznika.

- Uvek se maksimalno distancirao od nas, nigde nije išao sa nama i slabo je komunicirao sa ljudima - kaže jedan Holanđanin koji privremeno živi u Rusiji.

Pre dve godine, ruski novinari su otkrili bazu podataka velikog broja mejlova koje su ukrali hakeri i koji su zatim objavljeni na jednom forumu. Među njima je i mejl Kirila Šamalova, čiji je otac dugogodišnji Putinov prijatelj i koji je ranije bio u upravnom odboru banke Rusija, koju je Ministarstvo odbrane SAD nazvalo ličnom bankom visokih zvaničnika Rusije.

On je sve do 2018. godine bio u braku sa Marijinom mlađom sestrom Katerinom.

Vladimir Putin ćerka Katerina Tikhonova Fasen je sa Marijom bio pozvan na venčanje njene mlađe sestre Katerine Foto: Andrei Rublev's Museum / WillWest News / Profimedia

U kopiji mejlova pronađena je Kirilova prepiska sa Fasenom u kojoj mu šalje kopiju avionske karte za Amsterdam iz maja 2011. godine. Na drugom se nalazi pozivnica za venčanje Kirilova i Tihanove, a na spisku gostiju našli su se Fasen i Marija.

Pseudonim Peter Orno

Dugi niz godina, na društvenih mrežama poput Fejsbuka i Telegrama, Fasen je koristio pseudonim Peter Orno. Na VK-u koristi drugi pseudonim, Peter De Grote, koji u prevodu znači Petar Veliki.

U avgustu 2018. godine Fasen se takmičio na Ironman triatlonu u Austriji. Na zvaničnoj fotografiji koju su napravili organizatori trke vidi se Fasen kako trči u sportskoj odeći.

Current Time i Meduza takođe su otkrili dokaze koji sugerišu da Fasen i Marija imaju sina, koji bi bio unuk Vladimira Putina.

Prema evidenciji trke "Starkids" održanoj 2021. godine objavljenoj na internetu, prezime učesnika je bilo Fasen, a dečak je rođen u avgustu 2012. godine. Dečak je evidentiran kao predstavnik Holandije.

Zvaničnik povezan sa Putinovim užim krugom rekao je za Meduzu i Current Time da se Fasen plaši da se vrati u Holandiju s obzirom na animozitet prema Kremlju i Putinu koji vlada u toj zemlji.

- Ako se Fasen vrati u Evropu, tamo se sigurno neće osećati opušteno. Upao je u Putinov uži krug, pišu se članci o njemu, novinari zovu njega i njegovu rodbinu, tako da je nemoguće da se vrati u Holandiju - rekao je zvaničnik.

Naručivanje hrane i curenje podataka

Tačan odnos između Fasena i Marije je u pravnom smislu vrlo tajnovit. Bar do sada nisu pronađeni dokazi o nihovom venčanju u Rusiji.

Novinari takođe nisu uspeli da pronađu evidenciju o braku ovog para u Holandiji. Međutim, u holandskoj evidenciji nekretnina iz 2019. godine, Fasen je izjavio da je "neoženjen".

Bez obzira na to, prema Current Time i Meduzinim nalazima, Fasen i Marija više nisu zajedno. Marija je navodno 2017. godine dobila dete sa Rusom po imenu Jevgenij Nagornji. Bivši student prava i broker, nedavno je počeo da radi za Novatek, najveću rusku kompaniju koja se bavi prirodnim gasom.

Prema poslednjim izveštajima, on je navodno 2020. godine kupio luksuzni stan sa tri spavaće sobe, četiri kupatila, bibliotekom, kaminom, a procenjuje se da je za ovu nekretninu platio oko 3,5 miliona dolara.

Prema bazi podataka imejlova i brojeva telefona kojima su hakeri pristupili iz kurirske službe za dostavu hrane Jandeks Fud, Nagornijev stan je imao devet isporuka hrane između oktobra 2021. i januara 2022. godine pod imenom "Jurij", što je bio Fasenov ruski nadimak. Broj telefona koji se koristio za dostavu hrane pripadao je Fasenu.

Još jedna dostava hrane za isti stan poručena je preko broja telefona pripadnika Federalne službe koji je registrovan kao Mašin telohranitelj, što je ruski nadimak za ime Marija.

Current Time i Medutza kontakritali su Nagornija, međutim on nije odgovarao na njihove poruke i pozive.

Video: FBI i Civilna garda upali na jahtu ruskog oligarha: Zaplenjen brod još jednom čoveku bliskom Putinu

(Telegraf.rs)

Video: Službeni glasnik predstavio "Veliki atlas Srbije", kapitalno delo naše zemlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XYZ

    26. april 2022 | 20:30

    Nema komentara, radi se o državi poštenja i bolje.da ne laprdam više.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA