≫ 

Zelenski pozvao Angelu Merkel da dođe u Buču: "Nek vide do čega je dovela politika ustupaka Rusiji"

Zelenski je ovo uradio nakon što se pojavio snimak iz Buče, na kojem se vide mrtvi civili, a koje je Ministarstvo odbrane Rusije okarakterisalo kao "namešteni i provokativni čin"

  • 57
Volodymyr Zelensky Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel i bivšeg francuskog predsednika Nikolu Sarkozija da dođu u grad Buču u Kijevskoj oblasti da "vide do čega je dovela politika ustupaka u Rusiji".

Zelenski je ovo uradio nakon što se pojavio snimak iz tog grada, na kojem se vide mrtvi civili, a koje je Ministarstvo odbrane Rusije okarakterisalo kao "namešteni i provokativni čin".

Zelenski takođe želi da se razgovara o akcijama Rusije u Ukrajini u Savetu bezbednosti UN.

- Danas je četrnaesta godišnjica samita NATO u Bukureštu. Tada je postojala šansa da se Ukrajina izvede iz „sive zone“ u istočnoj Evropi, iz „sive zone između NATO-a i Rusije“. Iz sive zone, za koju Moskva misli da je ovde dozvoljena. Čak i najgori ratni zločini - rekao je on u video poruci.

Prema njegovim rečima, „pod optimističkim diplomatskim izjavama da bi Ukrajina mogla da postane članica NATO-a, tada je, 2008. godine, došlo do skrivenog odbijanja da se Ukrajina primi u Severnoatlantski savez“.

- Prikriven je besmisleni strah nekih političara od Rusije. Mislili su da će odbijanjem Ukrajine moći da smire Rusiju. Moći će da je ubede da poštuje Ukrajinu i normalno živi sa nama. Pozivam gospođu Merkel i gospodina Sarkozija da posete Buču, da vide do čega je dovela politika ustupaka Rusiji - rekao je Zelenski prilikom obraćanja.

On je naglasio da ne krivi Zapad.

- Ne krivimo nikoga osim ruske vojske koja je ovo uradila protiv našeg naroda. Osim onih koji su im naređivali. Ali imamo pravo da pričamo o neodlučnosti. O tome kakav je bio put do ovakve Buče, do ovakvog Gostomela, Harkova, Mariupolja - rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, sve optužbe na račun Rusije u vezi sa specijalnom operacijom u Ukrajini biće razmotrene na sednici Saveta bezbednosti UN u utorak, o čemu on namerava da obavesti sve partnere Kijeva. Zelenski je istakao da želi da stvori poseban mehanizam pravde uz učešće ukrajinskih i stranih stručnjaka.

On je rekao da Kijev nije trebalo da traži da se Ukrajini dostavi oružje, već da je, prema njegovom mišljenju, oružje svakako trebalo da bude dostavljeno.

Podsetimo, portparol Zelenskog rekao je ranije da su vlasti u Ukrajini pronašle ono što "upravo liči na ratne zločine," uključujući tela pogubljenih civila i masovne grobnice, nakon povlačenja Rusa iz područja gde su se odvijale borbe.

Sergej Nikiforov je rekao za BBC da je scene koje su otkrivene na delom okupiranim teritorijama kao što je grad Buča, "zaista teško opisati."

- Pronašli smo masovne grobnice. Pronašli smo ljude sa vezanim rukama i nogama i sa hicima od metaka na potiljcima. Oni su očigledno bili civili i pogubljeni su. Pronašli smo napola spaljena tela kao da je neko pokušao da sakrije svoje zločine, ali nisu imali dovoljno vremena da to urade kako treba - rekao je Nikiforov.

Dodao je da su ukrajinske trupe počele da čiste te oblasti i da izgleda da nema ruskih vojnika.

Video: Generalštab oružanih snaga Ukrajine takođe objavio video žestoke borbe ukrajinske vojske s Rusima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рус

    3. april 2022 | 22:01

    Ja stvarno ne znam je li narod u svetu toliko plitak da veruje ovim zločincima u ukrajini. Pa do pre neki dan pominje 15.000 ubijenih Rusa sada priča drugu priču.

  • 534

    3. april 2022 | 22:01

    Do svega si doveo ti i samo ti. Jedno govorio a drugo radio. Sad se šetaj sam.

  • Nikola

    3. april 2022 | 22:02

    Ućuti više lažovčino samo kukaš, plačeš i moliš a kao pobeđuješ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA