Stoltenberg: Ukrajina da samostalno odluči o neutralnosti

 
  • 11

Stoltenberg smatra da je Ruska Federacija potcenila mogućnosti ukrajinskog otpora i da je precenila sopstvene snage

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas na uzdržanost u proceni ishoda pregovora između ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu.

- Budimo oprezni u proceni nekih zauzetih stavova - izjavio je Stoltenberg u intervjuu za francuski list "Mond", komentarišući tako najavu Rusije da će drastično smanjiti vojne aktivnosti u oblasti oko Kijeva i Černigova.

Stoltenberg smatra da je Ruska Federacija potcenila mogućnosti ukrajinskog otpora i da je precenila sopstvene snage, navodi RIA Novosti.

- To objašnjava njenu obavezu da revidira svoje planove u skladu sa razvojem sukoba - dodao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je rekao i da Ukrajina mora samostalno da odluči da li će postati kandidat za članstvo u Alijansi ili će se pridržavati neutralnog statusa.

- Poštujemo sve odluke suverenog i nezavisnog naroda, bez obzira da li predlaže svoju kandidaturu za članstvo ili ne. Ukrajina takođe mora da odluči o svom eventualnom neutralnom statusu. Ali napominjem da još ne govorimo o odluci, već o nameri - rekao je Stoltenberg u intervjuu za francuski list.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ranije izjavio da je došlo vreme da se prizna da Ukrajina neće postati članica NATO-a.

Video: Snajperi po krovovima Istanbula: Počeli pregovori Ukrajine i Rusije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DOKAZ

    30. mart 2022 | 12:30

    Ovo je dokaz da NATO i Amerika i dalje huskaju Ukrajinu precenjujuci njene mogucnosti, a potcenjujuci Ruske. To je znak da Rusija mora ocistiti Ukrajinu od stvorenih fasista do temelja i da ne dozvoli Ukrajini, spijunu Zelenskom da postavlja uslove. Ne sme Rusija povlaciti vojsku sa terena, mora tu stvar resiti za sva vremena.

  • ???

    30. mart 2022 | 12:12

    Ukrajna da "samostalno" odluči! Pa zar nije odlučila juče.

  • Miki

    30. mart 2022 | 12:10

    Djavo je u njima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA