≫ 

Preminula Medlin Olbrajt

Imala je 84 godine

Medlin Olbrajt, Madeleine Albright Foto: Wikipedia/United States Department of State

Prva žena američki državni sekretar Medlin Olbrajt preminula je danas, javio je CNN.

Imala je 84 godine. Rođena je 15. maja 1937. godine u Pragu u Čehoslovačkoj.

Njena smrt je potvrđena u mejlu upućenom osoblju Olbrajt Stounbridž grupe, globalne strateške firme koju je osnovala Olbrajtova.

- Veoma nam je teško da objavimo vest da je Dr Medlin K. Olbrajt, koja je bila 64. državna sekretarka SAD i prva žena na toj poziciji preminula ranije danas. Uzrok je bio rak. On je bila okružena porodicom i prijateljima. Mi smo izgubili voljenu majku, baku, sestru, tetka i prijatelja - navodi se u zvaničnom saopštenju porodice Olbrajt.

Bila je američki političar i diplomata. Bila je 64. američki državni sekretar ujedno je bila i prva žena na toj funkciji. Na predlog predsednika SAD Bila Кlintona, pošto je Senat odobrio njeno imenovanje, stupila je na dužnost 23. januara 1997. U tom trenutku, bila je žena na najvišoj funkciji u istoriji američke administracije.

Medlin Olbrajt nije, međutim, mogla da bude izabrana za predsednika, jer je bila rodom iz Čehoslovačke.

Olbrajtova će ostati poznata po snažnoj antisrpskoj retorici, dok je za vreme obavljanja funkcije šefice diplomatije SAD bila jedan od glavnih zagovornika bombardovanja SRJ 1999. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deka

    23. mart 2022 | 19:35

    Jedno zlo manje

  • Gradjanin

    23. mart 2022 | 19:40

    Prwminula na dan napada na SRJ, slucajno ili ? Ta zena je malo toga ljudskog nosila u sebi

  • SRBIN

    23. mart 2022 | 19:40

    Zamisli 23 a ne 24 marta??? Poranila za dan brze. Ima tu simbolike. 23 godine od zlocina koje su cinili,23 godine bez nase dece, sinova, 23 godine patnje za unistavanjem svega kulturnog i lepog, 23 godine borbe mladih i starih sa kancerom, 23 godine SRBIJA ceka pravdu!?Nisam je ovako zamisljao jer sam vernik a vera mi nedozvoljava da drugome zelim smrt vec pravdu za svaku zrtvu SRPSKU. I uopste tesko je posle 23 godine susresti se sa mislima bas tesko........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA