Majka osuđena na smrt zbog ubistva male Maraje (2): Biće pogubljena krajem meseca, tvrdi da je nevina

 
 
 ≫ 
  • 3

Majka 14 dece, koja je prva i jedina Latinoamerikanka osuđena na smrtnu kaznu u Teksasu, poslednjih 14 godina provela je čekajući pogubljenje za zločin za koji kaže da ga nije počinila

Majka osuđena na smrtnu kaznu u Teksasu zbog ubistva svoje ćerke zamolila je guvernera Grega Abota da je pomiluje. Sve vreme je tvrdila da je nevina, a datum pogubljenja se približava.

Melisa Lusio (53) osuđena je na smrt 2008. godine nakon što je godinu dana ranije osuđena za ubistvo svoje dvogodišnje ćerke Maraje.

U februaru 2007. godine Maraja je umrla od povreda za koje su tužioci rekli da ih je nanela Melisa.

Lusio je uvek tvrdila da je nevina i rekla je da je devojčica dobila povrede nakon pada sa stepenica dva dana ranije, dok se porodica selila.

Majka 14 dece, koja je prva i jedina Latinoamerikanka osuđena na smrtnu kaznu u Teksasu, poslednjih 14 godina provela je čekajući pogubljenje za zločin za koji kaže da ga nije počinila.

Biće pogubljena krajem meseca, nakon što je država Teksas označila 27. aprila kao datum egzekucije.

Njeni advokati podneli su u utorak zahtev za pomilovanje guverneru Gregu Abotu i Odboru za pomilovanje i uslovne otpuste u Teksasu, tražeći da njena smrtna kazna bude preinačena u slabiju kaznu.

Alternativno, traže 120 dana odlaganja pogubljenja kako bi se prikupilo više dokaza koji bi dokazali da je pogrešno osuđena zbog nesrećne smrti svoje ćerke.

Profesorka Sandra Babkok, jedna od advokatica Lusio, rekla je na pres konferenciji u utorak da smrtna kazna njene klijentkinje pokazuje da "bilo koja nevina žena može da bude pogubljena" u državi.

- Marajina smrt je bila tragedija, ne ubistvo - rekla je ona.

Advokati kažu da je "jedini dokaz" za njenu osudu nepouzdano "priznanje" dobijeno tokom petosatnog ispitivanja od strane naoružanih muških policajaca dok je bila trudna sa blizancima.

Tokom tog ispitivanja, Lusio je više od 100 puta potvrdila svoju nevinost policajcija, navodi se u zahtevu za pomilovanje.

Ali, zbog svoje istorije kao žrtve seksualnog zlostavljanja i nasilja u porodici i postupaka muških policajaca, bila je ranjiva na njihovu "prinudu", rekli su njeni advokati.

Babkok je rekla da su joj policajci "pretili, osuđivali je kao roditelja... uporno joj pokazivali fotografiju preminulog deteta i manipulisali njom", sve dok se nije povinula njihovim zahtevima.

Tokom petočasovnog ispitivanja, Lusio je na kraju priznala da je ponekad udarila Maraju - što su tužioci rekli da je priznanje za ubistvo.

Izveštaji socijalne službe pokazali su da Lusio nema istoriju zlostavljanja dece.

U međuvremenu, dva ključna svedoka odbrane bila su sprečena da svedoče na njenom suđenju da je dala lažno priznanje policajcima zbog istorije zlostavljanja i niskog koeficijenta inteligencije.

U molbi za pomilovanje, njen pravni tim je takođe rekao da je njena osuda zasnovana na "nenaučnim, lažnim dokazima koji su doveli porotu u zabludu da veruje da je Maraja ubijena fizičkim zlostavljanjem, kada su dokazi u stvari u skladu sa zaključkom da je Maraja umrla od medicinskih komplikacija nakon pada".

U zahtevu za pomilovanje ističe se nov dokaz za koji porota nije čula, uključujući recenzije dvojice stručnjaka za lažna priznanja i svedočenja medicinskih stručnjaka koji kažu da su Marajine povrede verovatno bile uzrokovane padom ili infekcijom.

Nekoliko forenzičkih stručnjaka, grupe protiv nasilja u porodici, religiozne grupe i pet članova porote koji su osudili Lusio, pridružili su se pozivu da dobije pomilovanje.

Ostala njena deca takođe su napisala pisma u kojima pozivaju državu Teksas da pomiluje njihovu majku.

Njeni advokati su rekli da se Lusio drži i da je prvenstveno zabrinuta za svoju decu, sestre, majku i brata, dok je datum pogubljena udaljen samo mesec dana.

- Oni su 14 godina živeli sa ovom pretnjom nad glavama nakon što su već ostali bez Marije u tragičnom incidentu - rekla je advokatica Babkok.

Zahtev za pomilovanje usledio je nakon godina borbe da se dokaže njena nevinost.

Godine 2019. odobreno joj je novo suđenje nakon što se žalbeni sud složio da su joj na suđenju prekršena prava. Ali ovo je brzo poništeno kada je država Teksas podnela peticiju i sud je stao na njenu stranu.

Prošle godine je Vrhovni sud SAD odbio zahtev da sasluša njen slučaj, otvarajući Teksasu put da odredi datum egzekucije.

Video: Muškarac ubio svoje troje dece i suprugu, pa onda i sebe: Krvoproliće u crkvi u Sakramentu

(Telegraf.rs)

Video: Sastanak Vučića sa Fon der Lajen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    9. april 2022 | 18:44

    Tako se to radi u jakim državama.

  • Zoro osvetnik

    9. april 2022 | 22:23

    Pa da,kod njih može smrtna kazna?? A ostalom svetu propagiraju "humanost" prema zločincima..Licemeri kaubojski 😡😡

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA