≫ 

Nije samo Srbija "nadrljala": Evropa prekrivena peskom iz Sahare, Španija obojena u narandžasto

Prognostičari u Britaniji kažu da će prašina iz Sahare potencijalno biti najvidljivija pri zalasku sunca

  • 2
Oluja Celia, prašina iz Sahare, Španija Foto: Tanjug/AP

Pesak iz Sahare koji je jutros "zasuo" i našu zemlju, prekrio je i druge delove Evrope, ostavljajući za sobom prljave automobile, a ponegde potpuno obojivši vazduh u narandžastu boju.

Velike količine peska stigle su do Španije, Portugalije, Francuske, Švajcarske i oblasti Alpa, pa sve do Srbije, a danas se očekuje i u Velikoj Britaniji, rekli su prognostičari.

Meteorološka služba saopštila je da bi oblak prašine, koji je 2 kilometra iznad nivoa zemlje, mogao pasti tokom pljuskova u južnim delovima Britanije danas popodne.

Delovi južne Španije već su prekriveni gustim oblakom koji je nebo obojio u narandžasto.

Prognostičari u Britaniji kažu da će prašina iz Sahare potencijalno biti najvidljivija pri zalasku sunca.

- Oluja Selija iznad Španije zaista povlači oblak prašine iz Sahare, koji bi potencijalno mogao da stigne čak do juga Velike Britanije. Ljudi na jugu bi mogli naći malo prašine na svojim automobilima jer je danas kiša spira s neba - rekao je Ričard Majls iz Met office, Meteorološkog zavoda Velike Britanije.

Kerol Kirkvud upozorila je juče gledaoce BBC Breakfast da bi prašina mogla da stigne u Veliku Britaniju već danas nakon što su narandžasti oblaci obasjali špansko nebo.

- Pogledajte narandžasto nebo, ovo je saharska prašina. Ove slike koje su neki od naših gledalaca snimili juče u Alikanteu su prilično spektakularne. A razlog zašto se to dogodilo je oluja Selija. Dakle, ako se probudite i vaš automobil je prekriven narandžastom prašinom, znate odakle dolazi i zašto - rekla je prognostičarka za BBC.

Prema Met Office, saharska prašina je relativno česta pojava u Velikoj Britaniji i često se dešava i po nekoliko puta godišnje kada se velike oluje prašine u Sahari poklapaju sa južnim vetrovima.

U određenim vremenskim situacijama, saharska prašina takođe može uticati na zagađenje vazduha.

Saharski oblaci prašine se sastoje od mešavine peska i prašine iz pustinje Sahare, ogromnog područja pustinje koje pokriva veći deo severne Afrike.

Fenomen se poklapa sa poboljšanjem vremena i porastom temperatura, a često proizvodi zapanjujuće narandžasto nebo zbog čestica prašine.

Video: Pustinja se podigla u vazduh i krenula da proždire grad

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA