Ukrajina tvrdi da je ubijen ruski general Vitalij Gerasimov

 
 ≫ 
  • 33

General-major Vitalij Gerasimov, prvi zamenik komandanta ruske 41. armije, ubijen je u ponedeljak, saopštila je Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog ministarstva odbrane

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je danas da su ukrajinske snage ubile generala Vitalija Gerasimova, u blizini opkoljenog grada Harkova, drugog ruskog visokog komandanta koji je poginuo u invaziji.

General-major Vitalij Gerasimov, prvi zamenik komandanta ruske 41. armije, ubijen je u ponedeljak, saopštila je Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog ministarstva odbrane.

Gerasimov je učestvovao u drugom čečenskom ratu, ruskoj vojnoj operaciji u Siriji i aneksiji Krima, zbog čega je i odlikovan.

Rusko ministarstvo odbrane nije potvrdilo ovaj izveštaj, a još jedan ruski general, Andrej Suhovecki, takođe zamenik komandanta 41. armije, poginuo je krajem februara.

Ukrajina je saopštila da su njene snage ubile više od 11.000 ruskih vojnika, dok je Moskva potvrdila oko 500 poginulih, a nijedna strana nije saopštila ukrajinske žrtve.

Ministarstvo je takođe emitovalo, kako tvrde, razgovor između dvojice službenika ruske FSB koji su razgovarali o smrti i žalili se da njihove bezbedne komunikacije više ne funkcionišu unutar Ukrajine.

Agencija za istraživačko novinarstvo Bellingcat saopštila je da je potvrdila smrt Gerasimova sa ruskim izvorom. Njen izvršni direktor, Kristo Grozev, rekao je da su takođe identifikovali višeg oficira FSB u presretnutom razgovoru.

- U razgovoru čujete kako oficir FSB-a sa sedištem u Ukrajini pita svog šefa da li može da razgovara preko bezbednog sistema Era. Šef kaže da Era ne radi. Era je super skup kriptofonski sistem koji je rusko ministarstvo odbrane sa velikom pompom predstavilo 2021. Garantovano je da radi „u svim uslovima" - naveo je Grozev na Tviteru.

Video: Bacili molotovljev koktel na zgradu ruske agencije u Parizu: Zaharova objavila snimke

(Telegraf.rs)

Video: Ministar policije Ivica Dačić u poseti Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daka

    8. mart 2022 | 07:34

    Zašto ne iznose u javnost koliko je njihovih visokih oficira poginulo?

  • Sasa

    8. mart 2022 | 07:06

    Bas general ide u bitku.

  • Marijana Bakov

    8. mart 2022 | 08:08

    Jao zao mi je velikog generala Gerosimova laka mu zemlja napred rusi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA