Šolc o napadu na Ukrajinu: Bezobzirni čin Putina se ne može opravdati. Makron: Rusija mora da prekine akciju

 
 ≫ 
  • 14

- Ovo je grozan dan za Ukrajinu i mračan dan za Europu - poručio je Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc je ruski napad na Ukrajinu okarakterisao kao povredu međunarodnog prava. U telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim izrazio je solidarnost Nemačke.

- U ovom teškom trenutku vam garantujem punu solidarnost Njemačke - rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

- Ruski napad na Ukrajinu predstavlja eklatantnu povredu međunarodnog prava i on se ni s čim ne može opravdati. Nemačka najoštrije osuđuje ovaj bezobzirni čin predsednika Putina - poručio je Šolc preko Twittera.

Šolc je od Rusije zatražio hitan prekid vojne akcije te najavio da će se u toku dana savetovati s partnerima unutar Europske unije, NATO-a te skupine G7.

- Ovo je grozan dan za Ukrajinu i mračan dan za Europu - poručio je Šolc.

Makron: Rusija mora da prekine akciju

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je učinio poslednji, ali nesrećni napor da postigne mir kroz samit Vladimira Putina i Džoa Bajdena, osudio je napad na Ukrajinu.

- Francuska oštro osuđuje odluku Rusije da ratuje protiv Ukrajine. Rusija mora odmah da prekine svoje vojne operacije. Francuska je solidarna sa Ukrajinom. Stoji uz Ukrajince i radi sa svojim partnerima i saveznicima na okončanju rata - rekao je Makron.

Stižu osude i iz drugih zemalja

Norveška, članica NATO koja deli granicu sa Rusijom na Arktiku, osudila je ruski napad na Ukrajinu, što su učinile, između ostalih i Poljska, Italija i Japan.

- Rusija u potpunosti snosi odgovornost za dovođenje Evrope u ovu veoma mračnu situaciju - naveo je u saopštenju norveški premijer Jonas Gar Stere.

On je rekao i da Moskva mora odmah da obustavi sve vojne akcije kao i da poštuje suverenitet i teriroijalni integritet Ukrajine, prenosi Rojters.

Odvojeno, norveško ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da premešta svoju ambasadu u Ukrajini iz Kijeva u grad Lavov, na zapadu zemlje.

Video: Sirene probudile narod u Kijevu rano ujutru

Poljska je danas poručila da očekuje odluku o jačanju istočnog krila NATO-a, nakon što su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu, saopštio je portparol poljske vlade.

- Sada je vreme da se ojača istočni bok NATO-a. Očekujemo da se takve odluke donesu - rekao je Pjotr Miler.

On je saopštio da će poljska diplomatska predstavništva u Ukrajini ostati otvorena "što je duže moguće", navodi Rojters.

I Italija je osudila napad Rusije na Ukrajinu kao "neopravdan" a premijer Mario Dragi je izjavio da radi sa svojim evropskim i NATO saveznicima, kako bi "odmah odgovorili jedinstvom i odlučnošću".

Japanski premijer Fumio Kišida danas je poručio da oštro osuđuje jednostrane poteze Rusije, nakon izveštaja da su ruske snage ispalile projektile na nekoliko ukrajinskih gradova.

Kišida je rekao da je dao instrukcije relevantnim japanskim službama da učine sve što je moguće kako bi osigurale bezbednost japanskih državljana u Ukrajini, navodi Rojters.

"Putin je vratio rat u Evropu"

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen, govoreći u Briselu, osudila je Vladimira Putina jer je "vratio rat u Europu".

Najavila je da će paket "masivnih" sankcija biti predložen kasnije.

I Britanija je najavila najjače sankcije do sad.

"Rusija nastavlja sa kršenjem međunarodnog prava"

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen osudio je danas najoštrije rusku agresiju i poručio da će Austrija učiniti sve što može kao neutralna država za doprinos miru.

- Predsednik Vladimir Putin mora odmah obustaviti napad i vratiti se pregovorima. Ako to ne učini, upotreba vojne sile na evropskom kontinentu će odnose prema ruskom susedu decenijama promeniti - napisao je Van der Belen na tviteru.

Van der Belen je najoštrije osudio vojni napad Rusije na Ukrajinu, suprotan međunarodnom pravu, kojim je prekršen suverenitet i teritorijalni integritet te zemlje.

- Mora biti učinjeno sve kako bi se dalja eskalacija sprečila i zaštitili ljudski životi. Sve što Austrija, kao neutralna zemlja može učiniti, za doprinos miru mi ćemo uraditi. Puta ka pregovaračkom stolu mora biti otvoren za sve - naglasio je predsednik Austrije.

Šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg naglasio je da su se obistinila najgora očekivanja.

- Rano jutros je Ukrajina postala žrtva dalje ruske agresije. Rusija je izabrala put nasilja. U ovim satima smo uz Ukrajinu i ukrajinski narod - naglasio je Šalenberg.

Austrijski kancelar Karl Nehamer osudio je ruski napad na Ukrajinu, ističući da Ruska federacija nastavlja sa eklatantnim kršenjem međunarodnog prava.

- Austrija je u potpunosti solidarna sa Ukrajinom. U ovim teškim satima smo uz ukrajinsko stanovništvo - naveo je on u saopštenju.

Nehamer je istakao da napad na teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine neće ostati bez odgovora.

- EU će brzo, jedinstveno i jasno reagovati. Koordinišemo se sa našim evropskim i drugim partnerima koje ćemo dalje mere uvesti protiv Rusije - objasnio je on.

Nehamer je rekao da je „providan“ i laž ruski narativ o pružanju pomoći ugroženim separatističkim područjima od navodne agresije.

- Naprotiv, ukrajinska vlada je poslednjih meseci na masivne ruske pretnje reagovala trezveno i uz najveću uzdržanost. Ovde se očigledno pokušava prokrenuti ko je žrtva, a ko napadač - poručio je on.

Pozvao je Rusiju na prekid agresije i povratak za pregovarački sto.

- I dalje važi da treba sprečiti još veću eskalaciju i rat na evropskom tlu. Jednostrana ratna delovanja nikada nisu rešenje, već samo stvaraju nasilje, patnju i destabilizaciju - naglasio je Nehamer.

Video: Eksplozija u Dnjepru: Nebo gori, vazduh treperi

(Telegraf.rs)

Video: U Beogradu se orio Evrovizijski hit: Publika u Domu omladine horski pevala "Rim tim tagi dim"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lapovo

    24. februar 2022 | 08:38

    Niko ni izjavu nije dao kada su kerovi sa zapada napali Srbiju , sram da vas bude prostacine.

  • Johan

    24. februar 2022 | 08:38

    Niko nije toliko kmečao sa zapada na Klintonov bezobrazni čin kad je Srbiju napalo 19 NATO članica a sada je u pitanju samo jedna siromašna Rusija.

  • 534

    24. februar 2022 | 08:50

    Prekinuće rusi akciju samo što njima neće trebati 78 dana i osiromašeni uranijum.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA