Makron i Putin razgovarali skoro 2 sata: "NATO podstiče Ukrajinu na vojno rešenje Donbasa"

 
 
 ≫ 
  • 10

Putin i Makron su se složili oko mera za kontrolisanje eskalacije u Ukrajini

Francuski predsenik Emanuel Makron i ruski predsednik Vladimir Putin završili su telefonski razgovor posle sat i 45 minuta. Putin i Makron su ocenili da je potrebno intenzivirati potragu za diplomatskim rešenjima, preneo je TAS S.

Kremlj u saopštenju dodaje da su temeljno razmenjena mišljenja o situaciji oko Ukrajine, kao i o dugoročnim pravnim garancijama za bezbednost Ruske Federacije.

Putin je ponovio da SAD i NATO moraju konkretno i suštinski da odgovore na zahteve Rusije za bezbednosne garancije i da su uzrok eskalacije situacije u Donbasu provokacije ukrajinskih snaga, saopštio je Kremlj.

Putin je takođe istakao da NATO dotura oružje Ukrajini i podstiče je na vojno rešenje situacije u Donbasu, prenosi RIA Novosti.

Prema navodima francuskog predsedništva, današnji razgovor Putina i Makrona, posle njihovog sastanka 7. februara u Moskvi, predstavlja "poslednje moguće i neophodne napore da se izbegne veliki sukob u Ukrajini", prenose francuski mediji.

Iz Jelisejske palate je saopšteno da su Putin i Makron dogovorili da će se pobrinuti za deeskalaciju sukoba i da će organizovati hitan samit na najvišem nivou na kojem će se raspravljati o budućnosti Ukrajine.

- Dvojica lidera razgovarala su 105 minuta, a ishod, što je i potvrđeno iz Kremlja, govori da je Rusija u ovom trenutku spremna da ode korak unazak od koraka invazije Ukrajine i da je spremna za diplomatske pregovore - navodi se.

Kako je istaknuto, francuski šef diplomatije Žan Iv le Drijan, sastaće se sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim narednih dana kako bi dogovorili održavanje samita.

Kremlj je predložio da se sastanak održi u normandijskom formatu, što znači da će učesnici biti Rusija, Ukrajina, Francuska i Nemačka.

Posle Putina, Makron je započeo telefonski razgovor s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, javlja RFI.

Video: Putin i Makron oči u oči zbog krize u Ukrajini: Evo šta je predsednik Rusije rekao

(Telegraf.rs)

Video: U Beogradu se orio Evrovizijski hit: Publika u Domu omladine horski pevala "Rim tim tagi dim"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. februar 2022 | 16:52

    AMERI ZELE DA VIDE RAT U EVROPI A KAD SE SVE SRUSI BICE SVEZE ODSTAMPANIH DOLARA ZA NOVI POCETAK -BIZNIS !!! ZA NJIH JE RAT PROFIT !!!! MILIONI MRTVIH BICE KOLATERALNA STETA !!!

  • Super Brundo

    20. februar 2022 | 16:25

    Guraju Ukrajinu u rat protiv Rusije.Vec vidjeno na Balkanu gde je Nemacka gledala da nahuska svakoga protiv Srba.

  • Nato katolicki fasisti

    20. februar 2022 | 15:57

    Uznemireni nekud im se zuri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA