Bajden se obratio javnosti: Još nismo potvrdili informaciju da neke ruske jedinice napuštaju pozicije

 
 ≫ 
  • 10

- Ove nedelje sam ponovo razgovarao s predsednikom Putinom kako bih mu rekao da želimo da se držimo diplomatije na visokom nivou, kako želimo da postignemo pisani sporazum između Rusije, SAD i evropskih zemalja i odredimo neka bezbednosna pitanja - rekao je predsednik SAD

Američki predsednik Džozef Bajden obratio se danas javnosti o trenutnoj situaciji u Ukrajini. Bajden je na početku svog obraćanja kazao da su Sjedinjene Države spremne na šta god da se desi.

- Spremni smo za diplomatiju, ali smo spremni i da odgovorimo na ruski napad na Ukrajinu; što je još uvek mogućnost. To je bio naš pristup u poslednjih nekoliko meseci i tog se pristupa držimo - kazao je Bajden, prenosi Index.

- Danas želim da govorim o situaciji na terenu, koracima koje smo spremni da preduzmemo i koji nas rizici čekaju. Već nedeljama se s našim saveznicima bavimo konstantnom diplomatijom. Ove nedelje sam ponovo razgovarao s predsednikom Putinom kako bih mu rekao da želimo da se držimo diplomatije na visokom nivou, kako želimo da postignemo pisani sporazum između Rusije, SAD i evropskih zemalja i odredimo neka bezbednosna pitanja - dodao je.

- Putin i ja smo se složili da treba da nastavimo da idemo prema tom cilju, zajedno s našim evropskim saveznicima i partnerima. Sjedinjene Države su stavile na sto konkretna rešenja za postizanje mirne situacije u Evropi; predložili smo nove mere kontrole oružja i transparentnosti, nove mere strateške stabilnosti. Te se mere odnose na obe strane - i na Rusiju i na NATO - rekao je Bajden.

- Ali, nećemo se odreći bazičnih principa. Nacije imaju pravo na suverenost i teritorijalni integritet. Imaju pravo na slobodu izbora svoje budućnosti i pravo na izbor s kime će se udružiti - rekao je predsednik SAD.

Napuštanje pozicija ruske vojske je dobro, al to još nismo potvrdili

- Nastavićemo pregovore s našim saveznicima i partnerima sve dok postoji nada za diplomatsko rešenje, sve dok može da se izbegne upotreba sile i velika ljudska patnja koja dolazi nakon toga. Ruski ministar odbrane kazao je danas da neke ruske jedinice napuštaju poziciju blizu ukrajinske granice. To bi bilo dobro, ali još to nismo potvrdili - dodao je.

Više od 150.000 vojnika

- Naprotiv, naše analize ukazuju na to da ostaju na svojim pretećim pozicijama. Rusija sada ima više od 150.000 trupa koje okružuju Ukrajinu i Belorusiju. Invazija je i dalje itekako moguća. Zato sam već nekoliko puta zamolio sve Amerikance u Ukrajini da napuste tu zemlju sada dok ju je još moguće bezbedno napustiti - rekao je Bajden.

- Zato smo i privremeno premestili našu ambasadu u Kijevu bliže poljskoj granici. Bili smo transparentni s građanima SAD i sveta o ruskim planovima i ozbiljnosti situacije. Tako da svi mogu da vide šta se događa. Podelili smo šta znamo i šta činimo po tom pitanju. Želim da budem jasan oko toga šta ne radimo. Sjedinjene Države ne predstavljaju pretnju Rusiji, Ukrajina ne predstavlja pretnju Rusiji - dodao je.

Video: Rusi vraćaju borbena vozila i jedinice u baze: Osramotili smo Zapad bez ispaljenog metka

(Telegraf.rs)

Video: Koncert Konstrakte i benda Zemlja gruva u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. februar 2022 | 23:58

    ZBOG KUBANSKE KRIZE KENEDI JE POVUKAO CRVENU LINIJU SOVJETIMA A SAD PUTIN POVLACI AMERIMA CRVENU LINIJU ZBOG UKRAJINE I NATO PRIBLIZAVANJA RUSKIM GRANICAMA!!! I TADA I SADA SVET SE PLASIO I PLASI NUKLEARNOG RATA!!!

  • 😷😷😷😷😷

    15. februar 2022 | 23:32

    Dobro je i vi da napustite evropu i sve ostale zemlje i vratite se u SVOJU ZEMLJU, a ne da ubijate neduzni narod po celome svetu i navodno sirite demokratiju, a ustvari pljackate zemlje

  • Aha

    15. februar 2022 | 23:52

    Da zamažete oči narodu zbog svetske inflacije..maa..svi ste vi isti...tenzije..ahaa..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA