Služba bezbednosti Ukrajine razotkrila mladog "agenta Kremlja": Evo šta se zna o njemu

Glavni zadatak "agenta Кremlja", kako se navodi, bio je da prikupi glasove Ukrajinaca za opoziv aktuelnog šefa države

  • 3

Državljanin Ukrajine je razotkriven zbog sumnje da je u saradnji sa predstavnicima Rusije i po njihovom nalogu u medijima i na društvenim mrežama distribuirao lažne materijale korisne Кremlju. Mladić, koji se pozicionirao kao "novinar" i "vođa mišljenja", organizovao je i plaćene akcije i pokušao da falsifikuje milion potpisa za opoziv predsednika.

Prema izvorima Obozrevatela, reč je o 22-godišnjaku rodom iz Čerkaške oblasti. Svrha njegove delatnosti, kako pišu, bila je da podriva unutrašnju političku situaciju u zemlji i, shodno tome, da stvori "potrebnu informativnu sliku" za ruske propagandiste. Napadač je priveden i osumnjičen za veleizdaju, obaveštava Služba bezbednosti Ukrajine.

Utvrđeno je da je muškarac instrukcije dobijao putem elektronskih komunikacionih kanala, a plaćanje preko zabranjenih digitalnih novčanika. "Agent Кremlja" je redovno izveštavao o izvršenim zadacima u posebno kreiranom Telegram kanalu.

Ukrajincu je na početku takve saradnje naloženo da nametne prokremljovski pogled na događaje koji se dešavaju u Ukrajini i oko nje i takođe manipuliše javnim mnjenjem građana, posebno uoči važnih sastanaka državnih zvaničnika sa međunarodnim partnerima.

SBU naglašava da se on kao "ekspert" više puta pojavljivao u etru ruskih i ukrajinskih TV kanala, koji su sada pod sankcijama.

Proruski agent je, pišu ukrajinski mediji, promovisao ideju da je Ukrajina navodno pod spoljnom kontrolom i otvoreno optužio vojsku za granatiranje civila. Iste poruke je "gurao" kroz kanale za rejting u Telegramu, za šta su mu izdvojena posebna sredstva.

Redovno je putovao u inostranstvo na lične sastanke sa ruskim "poslodavcima". Sa njima je razgovarao o detaljima "informativnih kampanja" i dobijao gotovinu za finansiranje krivičnih radnji.

Glavni zadatak "agenta Кremlja", kako se ispostavilo, bio je da prikupi glasove Ukrajinaca za impičment aktuelnog šefa države. Pristao da falsifikuje više od milion potpisa za novac, navodno u ime građana Ukrajine.

Priveli su ga službenici SBU, a tokom pretresa oduzeli su razna sredstva komunikacije, kompjutersku opremu, fleš diskove i diskove, podaci iz kojih potvrđuju kriminalne aktivnosti. U okviru pokrenutog krivičnog postupka, Ukrajincu je prijavljena sumnja iz čl. 111 (izdaja države) UCU. Preti mu kazna do 15 godina zatvora sa ili bez oduzimanja imovine. Istraga o slučaju je u toku.

Šta se zna o uhapšenom "agentu Кremlja"

Izvori Obozrevatela u agencijama za sprovođenje zakona napominju da je reč o Ivanu Dmitrijeviču Rosadu rodom iz grada Uman, Čerkaška oblast, rođenom 29. decembra 1999. godine.

Mladić je studirao na vojnom liceju sa pojačanom vojnom fizičkom obukom po imenu Ivana Bohuna, kao i na vojnom institutu. T. Ševčenko gde je diplomirao "vojno novinarstvo", ali je otpušten zbog dijabetesa.

Radio je u internet resursu "Front njuz Internešnal". Nakon smanjenja finansiranja portala, Rosada se zaposlio u "Euromediji 24" - veb stranici koju je 2014. godine navodno osnovao Arman Vardanjan. Od septembra 2019. do 2020. godine radio je u pres službi javnog pokreta "Ukrajinski izbor", gde je bio uključen u pripremu materijala za pokrivanje aktivnosti funkcionera ovog udruženja i bliskih "stručnjaka". Od septembra 2019. pozicionirao se kao nezavisni novinar.

Video: Napadač mora umreti: Hiljade Ukrajinaca na protestu u Kijevu uz poruku da su ujedinjeni protiv Rusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    15. februar 2022 | 13:47

    ХОХОХОХО, па нек дају помоћ НСАи и ЦИАи - они ЈОШ УВЕК немају доказе да је Русија помогла Трампу да победи... хехе

  • Hohooho

    15. februar 2022 | 13:33

    Jeli objavio snn bbiissii i ostali sa zapada ovako ne verujem.

  • Poaro

    15. februar 2022 | 13:29

    Komičar zaboravio koja vrsta glume mu odgovara, pa počeo da glumata Bonda 😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA