Bajden još jednom pozvao Putina na pregovore, zemlje savetuju građane da što pre napuste Ukrajinu

 
 
 ≫ 
  • 32

Dok SAD govore da bi ruski napad na Ukrajinu mogao uskoro da počne, Kremlj je još jednom negirao planove o invaziji i optužio zapad za širenje dezinformacija

Rusija je optužila zapadne zemlje i medije za širenje "kampanje dezinformacije velikih razmera" o mogućoj ruskoj invaziji na Ukrajinu, rekavši da to rade da bi "skrenule pažnju sa sopstvenih agresivnih akcija". Za danas je zakazan i novi telefonski razgovor između predsednika SAD i Rusije Džoa Bajdena i Vladimira Putina, navodno na inicijativu SAD.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje nekoliko sati uoči očekivanog telefonskog razgovora između predsednika SAD Džoa Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina u subotu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da će razgovor dvojice predsednika biti održan na inicijativu SAD.

Pre toga su SAD izdale oštro upozorenje da je ruski napad na Ukrajinu neizbežan.

- Krajem 2021. i početkom 2022. globalni informacioni prostor suočio se sa medijskom kampanjom bez presedana po svojim razmerama i sofisticiranosti, čija je svrha da ubedi svetsku zajednicu da Ruska Federacija sprema invaziju na teritoriju Ukrajine - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova u petak uveče.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan upozorio je u petak da bi ruski napad na Ukrajinu mogao uskoro da počne, uključujući bombe i rakete. Salivan je savetovao sve Amerikance da napuste zemlju što je pre moguće radi sopstvene bezbednosti, ponavljajući poziv sve većeg broja ambasada koje čine isto.

Iako je Saliven rekao da nije jasno da li je Putin odlučio da izvrši invaziju na Ukrajinu, on je rekao da postoji "veoma jasna mogućnost" da Rusija deluje vojno.

Kremlj sve vreme negira da planira napad i kaže da NATO podrška Ukrajini, uključujući povećane zalihe oružja i vojne obuke, predstavljaju rastuću pretnju na zapadnom krilu Rusije.

Izjava SAD podstakla je zemlje širom sveta da izdaju nova upozorenja građanima u Ukrajini.

Velika Britanija, Australija, Novi Zeland, Kuvajt, Kanada, Holandija, Nemačka, Belgija i Litvanija su među onima koji savetuju građane da što pre napuste Ukrajinu.

Medijski izveštaji prenose da i Rusija i SAD sele svoje diplomatsko osoblje iz Kijeva.

AP je preneo da će osoblje američke ambasade biti prebačeno na daleki zapad zemlje u blizini poljske granice, dok je ruska agencija RIA Novosti prenela da ruske diplomate napuštaju svoju ambasadu u Ukrajini. Nijedna zemlja nije potvrdila ove navode.

Kijev, ambasada SAD, američka ambasada, Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Međutim, britanska ambasadorka u Ukrajini Melinda Simons je na Tviteru napisala da ona i glavni tim ostaju u Kijevu.

Pokušaji da se deeskaliraju tenzije putem diplomatije biće nastavljeni u subotu, kada će i američki i francuski predsednik Džo Bajden i Emanuel Makron razgovarati telefonom sa ruskim kolegom.

Moskva je u međuvremenu optužila zapadne zemlje za širenje histerije.

Rusija bi mogla da napadne Ukrajinu 16. februara?

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je u petak, u razgovoru s više zapadnih lidera, da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu 16. februara, piše danas list "Politiko" a prenosi ruska agencija Tas s.

U tom razgovoru učestvovali su, kako navodi list, lideri Velike Britanije, Nemačke, Italije, Kanade, Poljske, Rumunije i Francuske, kao i generalni sekretar NATO i predsednik Evropske komisije.

Prema istom izvoru, američki predsednik je preneo da bi invaziji mogli da prethode raketni udari i sajber napadi.

Vlada Ukrajine pozvala građane da ostanu mirni

Vlada Ukrajine pozvala je danas građane da ostanu mirni i jedinstveni, ističući da su oružane snage spremne da odbiju svaki napad na zemlju.

- Sada je od ključne važnosti da ostanemo mirni i jedinstveni i da se izbegnu akcije koje podrivaju stabilnost i izazivaju paniku - navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Ističe se da oružane snage Ukrajine neprekidno prate razvoj događaja i da su spremne da odbiju svaki pokušaj zadiranja u teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Ukrajina vojnici vojska Foto: Tanjug/AP

Vlasti Kijeva odobrile su plan evakucije za slučaj ruskog napada, saopštila je pres služba gradonačelnika glavnog grada Ukrajine Vitalija Klička.

Prema njegovim rečima, "plan evakuacije prihvaćen je za glavni grad, kojim se utvrđuje lokacija evakuacionih centara, zahtevani broj vozila i bezbedni regioni za smeštaj evakuisanih", prenosi ruska agencija Tas s.

- Gradske službe već rade na sprečavanju vanredne situacije vojne prirode - rekao je Kličko navodeći da su napori kijevskih vlasti "usmereni na sprečavanje ili prevazilaženje mogućih provokacija, i izdržavanje vojnog napada".

- Mi nastupamo u skladu s jasnim planom - naveo je Kličko.

Blinken: Invazija na Ukrajinu može da počne i tokom Olimpijade

Nove ruske snage nastavljaju da pristižu na ukrajinsku granicu i invazija na Ukrajinu bi mogla da počne u bilo kom trenutku, uključujući i tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, izjavio je u petak američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je rekao da će Vašington nastaviti da povlači osoblje iz svoje ambasade i ponovio poziv Stejt departmenta američkim građanima u Ukrajini da odmah napuste tu zemlju, preneo je Rojters.

- Jednostavno rečeno, nastavljamo da primećujemo veoma zabrinjavajuće znake ruske eskalacije, uključujući nove snage koje stižu na ukrajinsku granicu - istakao je Blinken.

- Kao što smo ranije rekli, nalazimo se u trenutku kada bi invazija mogla da počne u bilo kom trenutku i da bude jasno, to uključuje i za vreme Olimpijskih igara - dodao je on.

Zimske olimpijske igre održavaju se u Pekingu do 20. februara.

Video: Zbog čega vlada nervoza na granici Rusije i Ukrajine?

(Telegraf.rs)

Video: Vučić na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    12. februar 2022 | 11:31

    САД и НАТО ПАКТ су постали свет без РЕЧИ . Њихов морал и РЕЧ више НЕПОСТОЈЕЋЕ !Сетимо се само у задњих двадесетпет година колико смо лажних изјава чули од њихових челника .”МАЦА РЕКЛА ПА ПОРЕКЛА”- ПОЛИЗАЛА ! Такав је постао “демократски свет .”Кад су “убили Бига “ убили су ЧОВЕКА .ЧОВЕК без РЕЧИ је безвредан .

  • zac

    12. februar 2022 | 11:54

    Ukrainci u koliko ste pametni ne zapocinjite nista jer Ameri vas guraju u propast ,svuda gde su oni umesali prste bilo je mnogo zrtava .pogledajte samo u zadnjih 20-30god.

  • Milos

    12. februar 2022 | 12:01

    Ma koga briga za Ukrainu Nas kad su unistavali niko se nije brinio ni upozoravao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA