NATO brine što Rusija raspoređuje trupe u Belorusiji

 
 ≫ 
  • 7

Prethodno je iz Moskve saopšteno da je odluka Bajdena da pošalje dodatne trupe u Evropu razlog za brigu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je danas zabrinutost zbog toga što Rusija nastavlja da gomila vojsku u blizini granica sa Ukrajinom, a pogotovo zbog toga što je poslala nove trupe i najveći kontigent vojne opreme u Belorusiju u poslednjih 30 dana.

Rusija u ovom trenutku ima više od 100.000 trupa raspoređeno blizu severnih i istočnih granica Ukrajine, zbog čega zapad strahuje da bi Rusija mogla da izvrši invaziju, što Moskva odlučno demantuje.

- Poslednjih nekoliko dana zabeleženo je značajno prestrojavanje ruskih vojnih snaga u Belorusiju. Ovo je Ovo je najveće rusko raspoređivanje tamo od Hladnog rata - rekao je Stoltenberg novinarima u sedištu NATO-a u Briselu.

On je rekao da će se broj ruskih vojnika u Belorusiji verovatno popeti na 30.000, uz podršku specijalnih snaga, vrhunskih borbenih aviona, balističkih raketa kratkog dometa Iskander i odbrambenih sistema zemlja-vazduh S-400.

- Dakle, govorimo o širokom spektru savremenih vojnih sposobnosti. Sve ovo će biti kombinovano sa godišnjom vežbom nuklearnih snaga Rusije, za koju se očekuje da će se održati ovog meseca - rekao je Stoltenberg.

On je pozvao Rusiju na deeskalaciju i ponovio upozorenja Zapada da će "svaki agresivni potez Rusije dovesti do ozbiljnih posledica".

Kako je ponovio, NATO neće slati trupe u Ukrajinu u slučaju da Rusija izvrši inveziju, ali se otpočelo sa raspoređivanjem snaga u obližnjim zemljama članicama alijanse - Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska. Takođe u planu je raspoređivanje snaga u Rumuniji i Bugarskoj.

Podsetimo, Rusija je osudila odluku SAD da pošalju dodatne trupe u Evropu da bi podržale svoje saveznike u NATO-u usred stalnih strahova od ruske invazije na Ukrajinu.

Moskva je rekla da je to "destruktivan" korak koji je pojačao tenzije i smanjio prostor za političko rešenje.

Odgovarajući na odluku američkog predsednika Džoa Bajdena da pošalje dodatne trupe u Evropu, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško rekao je da je to "destruktivan" i "neopravdan" korak.

Video: Da li će doći do incidenata između Rusije i NATO-a iznad Crnog mora?

(Telegraf.rs)

Video: Milena Radulović: U "Ožiljku" prvi put igram glavnu žensku ulogu u seriji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vi nato fasisti

    3. februar 2022 | 10:57

    brinete ceo svet od kako ste postali

  • Ruzica

    3. februar 2022 | 11:13

    Rusi nemaju pravo da se rasporedjuju, a vi kauboji imate. Nedaj Boze da dodje do rata, ali ako dodje videcete i iznenaditi kada pocne prestrojavanje. Bicete iznenadjeni i do kolena unisteni.

  • Zagondzija

    3. februar 2022 | 11:43

    A mene brine sta vi trazite preko okeana sta hocete u rumuniji, bugarskoj........... To me brine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA